On the Basis of Sex | Movies @ the intersection

KARAMAH EU, Kif Kif, en De Cinema slaan de handen in elkaar om twee filmdebatten te organiseren in het teken van intersectionaliteit. KARAMAH EU is een vrouwen- en mensenrechtenorganisatie opgericht en geleid door Belgische moslimvrouwen. Kif Kif is een interculturele beweging die zich dagelijks inzet voor gelijkheid en tegen racisme. Samen met experten en filmmakers leggen we een accent op onderbelichte vormen van uitsluiting.
Tijdstip
locatie
De Cinema, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen

De strijd voor gendergelijkheid is ver van gestreden. Vrouwen moeten wereldwijd opboksen tegen vele mechanismen van onderdrukking. Maar Belgische moslimvrouwen in het bijzonder worden ook geconfronteerd met onderdrukking en discriminatie op basis van etniciteit en/of religie, terwijl hun strijd voor emancipatie zich ook afspeelt op vlak van vrouwenrechten. Dat uitsluitingservaringen van vrouwen uit etnisch-culturele en/of religieuze minderheden méér zijn dan de optelsom van seksediscriminatie en andere gronden van discriminatie staat centraal in het kruispuntdenken, ook wel intersectionaliteit genoemd.

Movies @ the intersection brengt twee boeiende films met sterke vrouwen in de hoofdrol die elk op hun manier de strijd tegen stereotypes, uitsluiting en discriminatie aangaan. De filmvertoningen en de daaropvolgende nabesprekingen willen een vertrekpunt bieden om een diepgaande reflectie aan te gaan over kruispuntdenken in de feministische en anti-racistische strijd voor gelijke kansen en rechten.

!Belangrijke update!
In het licht van de recente ontwikkelingen in verband met de evolutie van de covid-crisis, hebben we ervoor gekozen om de nabesprekingen die ingepland stonden op 17 en 24 oktober voorlopig te annuleren en op zoek te gaan naar online-alternatieven. We bekijken de mogelijkheid om beide films online beschikbaar te stellen voor de geïnteresseerden die (meer dan begrijpelijk) thuis willen blijven in de huidige omstandigheden. Beide filmvertoningen zullen in ieder geval OP HET PROGRAMMA BLIJVEN, tenzij onze deuren zouden moeten sluiten, uiteraard.

Voor wie de vertoning NIET WIL bijwonen zonder nabespreking: reeds aangekochte tickets kunnen eventueel worden terugbetaald. Mail [email protected] voor meer informatie.

 

ZA 17.10 – 14:00

ON THE BASIS OF SEX (MIMI LEDER, 2018. 120’)
Met: Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux

On the Basis of Sex is het waargebeurde en inspirerende verhaal over de onlangs overleden juriste Ruth Bader Ginsburg, die in een door mannen gedomineerde wereld haar weg naar het Amerikaans Hooggerechtshof heeft bevochten. In de film staat Bader Ginsburg in 1971 aan het begin van haar carrière en worstelt ze met genderdiscriminatie. Samen met haar man Martin Ginsburg stuit ze op een zaak die haar carrière én het rechtssysteem voorgoed zou kunnen veranderen. Ruth Bader Ginsburg is een sleutelfiguur in de strijd voor vrouwenrechten en emancipatie wereldwijd. Onverwacht is deze vertoning ook een eresaluut geworden…

Na de film gaat Kim Lecoyer van KARAMAH EU in gesprek met Crépine Uwashema, advocate, en Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Mensenrechtenjuriste, schrijfster en spoken word artist Yousra Benfquih zorgt voor een poëtische kijk op intersectionaliteit.

Tickets kan je hier bestellen.

ZA 24.10 – 14:00

SOUMAYA (UBAYDAH ABU-USAYD & WAHEED KHAN, 2019. 102’)
Met: Soraya Hachoumi, Sarah Perriez, Khalid Berkouz

Soumaya is het op feiten gebaseerde verhaal van een kaderlid van een transportbedrijf op een Franse luchthaven die ontslagen wordt in de nasleep van terroristische aanslagen. Dat ze een hoofddoek draagt, wordt door haar leidinggevenden gezien als een teken van radicalisering en maakt haar in hun ogen onbetrouwbaar. Wanneer de zaak vervolgens in de mainstream media wordt opgeblazen, kiest ze ervoor om iedereen van antwoord te dienen. Soumaya is een onafhankelijke film die veel tegenwind kreeg in Frankrijk en elders, waardoor de film geen release kreeg. De film wordt voor de eerste keer vertoond in Antwerpen.

Na de vertoning gaat Kim Lecoyer van KARAMAH EU in gesprek met de filmmakers en Nadia Fadil, sociologe en anthropologe, Professor aan KULeuven. Mensenrechtenjuriste, schrijfster en spoken word artist Yousra Benfquih zorgt voor een poëtisch slotwoord.

Tickets kan je hier bestellen.

* Deze events worden Coronaproof georganiseerd volgens het Basisprotocol Cultuur van de Vlaamse overheid.