Ahilan Ratnamohan & Star Boy Collective | Reverse Colonialism | première

'Reverse Colonialism!' is een politieke performance die het woord geeft aan vier Antwerpse migranten uit Kameroen en Nigeria.
Tijdstip
donderdag 20 april 2017 - 00:00
locatie
Kultuurfaktorij Monty
'Reverse Colonialism!' is een politieke performance die het woord geeft aan vier Antwerpse migranten uit Kameroen en Nigeria. Ze kaarten de precaire omstandigheden van Afrikaanse migranten in de Europese samenleving aan, waarin een succesvolle integratie vaak op grenzen botst en terugkeren naar het land van herkomst geen optie is.

Samen met het publiek pogen ze om dit moeizame migratie-integratie dilemma op te lossen. Hun antwoord? Een nieuw land voor Afrikaanse-Europeanen en Europese-Afrikanen, waarin ze zelf de normen bepalen. Het is een utopisch idee, maar kunnen ze ook een utopische uitkomst ontdekken? De zoektocht verloopt via een geanimeerd debat waarbij ook het publiek haar stem mag uitbrengen.

De Star Boys betreden de scène om een ongehoorde stem te geven aan hun scherpzinnige percepties op onze samenleving. De urgentie van hun ongecensureerde expressie komt voort uit een diep doorleefde realiteit in Europa. Hun stijl is oprecht en direct, ze gaan een directe dialoog aan met het publiek en laten hun de uitkomst van de performance bepalen.

Ahilan Ratnamohan staat bekend om de onbevangen performances die hij maakt. Zijn inspiratiebronnen zijn de integere ervaringen als cultureel outcast van een samenleving en zijn achtergrond als sporter. Sinds 2007 creëert hij uitgesproken theatervoorstellingen over migratie en integratie, en creëert hij een fysieke taal waarin dans en sport elkaar uitdagen tot een origineel dansvocabulaire. Hij werkte in Sydney met diverse kunstenaars zoals Urban Theatre Projects, Branch Nebula, Legs on the Wall, PACT, PYT, Theater Kantanka, Martin del Amo en Campbelltown Arts Centre.