Mystieke muziek van de Alevieten

Een belangrijk onderdeel van het Alevitisme komt tot uiting in de Alevitische poëzie en liederen. Dichters, zangers en musici worden onder Alevieten hoog aangeslagen en volksmuziek is bijzonder populair.
Tijdstip
zondag 21 januari 2018 - 00:00
locatie
De Centrale - Turbinezaal
Kraankindersstraat 2, 9000 Gent
Een belangrijk onderdeel van het Alevitisme (een mystieke stroming in de islam en een van de twee grote ideologische stromingen binnen de Turkse islam) komt tot uiting in de Alevitische poëzie en liederen. Dichters, zangers en musici worden onder Alevieten hoog aangeslagen en volksmuziek is bijzonder populair. Er zijn veel volksdichters en volkszangers, die met hun poëzie, literatuur, zang en muziek een belangrijke bijdrage leveren aan de Alevitische cultuur.

Deze komt het best tot uiting in de Cem-ceremoniën. Deze religieuze bijeenkomsten bestaan uit muziek, zang (deyiş) en dans (semah) waaraan zowel mannen als vrouwen deelnemen. Tijdens deze rituelen speelt de ‘Aşik’ de saz en zingt hij eeuwenoude populaire spirituele liederen (Nefes). De semah wordt gekenmerkt door het draaien in cirkels waarbij de danser wordt verenigd met zijn god. De dans zou ook de omloop van de planeten rond de zon symboliseren.