Het beste van 15 jaar Kif Kif

Wat ooit begon als een blog van bezorgde burgers, intellectuelen met een unieke stem in het Vlaamse landschap, is met de tijd van gezicht veranderd en toch blijft ons DNA onaangetast. Kif Kif is nog altijd een identiteit, één en dezelfde zoektocht.

Het beste van 15 jaar Kif Kif
 

Duiken in het virtuele archief van Kif Kif is zowel een ontmoedigende onderneming als een hoopgevende bezigheid. Ontmoedigend, omdat het meteen pijnlijk zichtbaar wordt hoe lang we bezig zijn met dezelfde discussies. Hoopgevend, als je kijkt naar het talent waarop deze kleine organisatie heeft mogen rekenen in de voorbije 15 jaar.

Wat ooit begon als een blog van bezorgde burgers, intellectuelen met een unieke stem in het Vlaamse landschap, is met de tijd van gezicht veranderd en toch blijft ons DNA onaangetast. Kif Kif is nog altijd een identiteit, één en dezelfde zoektocht. Als we terug kijken naar teksten van jaren geleden, blijft toch dezelfde strijd voor gelijkwaardigheid aanwezig als rode draad. Dezelfde inspanning om in dialoog te treden, zelfs toen men niet uitgenodigd werd om te spreken.

In het archief van Kif Kif zie je ook hoe onze samenleving veranderd is en tegelijkertijd ook niet. Hoe het politieke discours verschuift, hoe de media ook lijden aan groeipijnen, hoe nieuwe namen beetje bij beetje ruimte beginnen te veroveren in alle domeinen van onze alledaagsheid.

De mensen die voor Kif Kif hebben geschreven zijn gegroeid tot gevestigde stemmen en dragen een voor een bij aan onze samenleving. Het is een eer dat we hun wijze bijdragen en hun profetische analyses hebben mogen publiceren. Nieuwe stemmen nemen elke dag een plaats aan tafel in deze discussies. Er zijn mensen wiens enig interview in het Nederlands in onze database slaapt.

Artiesten wiens bewijs van bestaan enkel bij ons werd geregistreerd. Er zijn mensen die dankzij Kif Kif op een andere manier naar de wereld zijn beginnen kijken en hun toekomst van richting veranderden. Vandaag staan we in contact met de overheid, met het onderwijs, met culturele instellingen en noem maar op, en wordt onze expertise gewaardeerd.

En toch zeggen we met overtuiging: the best is yet to come. We kijken met optimisme naar het engagement van gewone mensen als antwoord op de vele pogingen om ons te verdelen. We zijn ook enthousiast over de rol die we zullen blijven spelen in de toekomst van ons land.

Deze bloemlezing, onvolledig en unfair, is ook een uitnodiging om zelf te gaan zoeken naar het verleden van ons interculturele debat. Hoe lang zijn we al bezig met hoofddoekdiscussies, met Zwarte Piet kwesties en onverdoofd slachten dilemma’s? Hoe lang worden deze discussies gekenmerkt door een jammere dubbele moraal? Wie is wie? Wie was wie? Iedereen zou zijn eigen boek kunnen samenstellen met het materiaal dat hier is verzameld.

Maar de uitnodiging is vooral om bij te dragen. Hoe klein ook, onze bijdrage is wat elke dag vorm geeft aan onze samenleving. Kif Kif zal blijven bijdragen. Met de steun van de honderden vrijwilligers van de meest diverse pluimage, zonder wie we niet zouden bestaan. Kif Kif zal ruimte blijven maken voor deze diversiteit aan goede mensen die zich dagelijks inzetten voor een betere wereld. En we zullen daar dankbaar voor blijven.

Daarom gaat een laatste dankwoord uit naar alle Kif Kif’ers: van de oprichters tot de medewerkers, de freelancers tot de occasionele opiniemakers, de artiesten en de mondige stemmen. De voorbije 15 jaar hebben zij Kif Kif mee vorm gegeven en een onmisbare bijdrage geleverd aan het maatschappelijk debat. Dit e-book is slechts een miniscule weergave van alles wat er de afgelopen 15 jaar gecreëerd is. En van wat er ongetwijfeld de komende 15 jaar nog gecreëerd zal worden.
 

Download de bijlage van dit artikel, het e-book van 15 jaar Kif Kif. 

 

BijlageGrootte
15_jaar_kifkif.epub3.48MB