Auteur: Joram Deconinck

08/04/2021 - 07:55 Joram Deconinck

Terwijl rijke landen massaal vaccin-deals sluiten met grote farmabedrijven, zijn armere landen afhankelijk van het Covid-19 Vaccines Global Access-programma (COVAX). Door de bescherming van patenten, productieproblemen en de vaccinwedloop van de rijke landen, zullen meer dan 85 lage- en middeninkomenslanden hun bevolking naar schatting pas in 2023 of zelfs 2024 kunnen vaccineren. 

02/04/2021 - 15:49 Joram Deconinck

Het aantal meldingen over discriminatiefeiten bij de correctionele parketten daalt terwijl het aantal klachten bij gelijkekansencentrum UNIA toeneemt. Incorrecte toepassing van de antiracismewet, in combinatie met vooroordelen bij politie en justitie, bemoeilijken de rechtsgang en werken straffeloosheid in de hand, zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie.

10/03/2021 - 10:13 Joram Deconinck

Voetbal is in principe een van de meest democratische sporten ter wereld; het enige dat je nodig hebt om het te spelen is een bal. Maar volgens theatermaker Haider Al Timimi is de professionele voetbalwereld die gemeenschapsvormende kracht kwijtgeraakt. In de plaats daarvan is ze verworden tot een hyperkapitalistich, racistisch en machistisch systeem. “Door al onze frustraties te uiten in het voetbal, kunnen we ons kapitalisme – dat we zelf niet meer onder controle hebben – nog even volhouden”, aldus Al Timimi. Hij maakte er de voorstelling De Barbaren over.