AANSLAG OP JOODS MUSEUM BRUSSEL > KMS betuigt medeleven met de slachtoffers en vraagt maatregelen

KMS wenst zijn medeleven te betuigen aan de slachtoffers van de schietpartij in het Joods Museum te Brussel. We drukken onze hoop uit dat de overlevende slachtoffers en de nabestaanden van de overledenen de gepaste begeleiding en ondersteuning krijgen.
Door: KMS - 02/06/2014 - 14:50
AANSLAG OP JOODS MUSEUM BRUSSEL > KMS betuigt medeleven
 


KMS wenst zijn medeleven te betuigen aan de slachtoffers van de schietpartij in het Joods Museum te Brussel. We drukken onze hoop uit dat de overlevende slachtoffers en de nabestaanden van de overledenen de gepaste begeleiding en ondersteuning krijgen. Moge de dader(s) snel worden gevat.

Hoewel de exacte motieven van deze verschrikkelijke daad nog niet opgehelderd zijn, treurt KMS om dit zinloos geweld in een stad, plaats en ruimte met een sterke symbolische waarde voor onze multiculturele en multireligieuze samenleving. De effecten zijn voelbaar ver buiten Brussel.

Het gerechtelijk onderzoek moet nog uitwijzen vanuit welke motieven deze daad werd gepleegd. De vaststelling dat onverdraagzaamheid tegenover joden, moslims, Roma, Oost-Europeanen, zwarten… de laatste jaren meer en meer ingang vindt in België, vraagt geen verder onderzoek.

Gebeurtenissen zoals deze en andere daden van geweld of vernedering moeten we aangrijpen om ons engagement tegen onverdraagzaamheid en racisme te versterken. De bestuurlijke overheden, het onderwijs, het middenveld, de bedrijfswereld, eenieder van ons, heeft daarin een verantwoordelijkheid en een taak. Racisme - in al haar vormen - dient buitenspel gezet te worden. We denken daarbij aan de meest extreme en zichtbare varianten door middel van geweld, beledigingen en onverbloemde discriminatie op basis van afkomst, taal, nationaliteit of migratieachtergrond enerzijds en de subtiele zoals de uitsluiting en stigmatisatie door onrechtstreekse en sluwe discriminatie. Ook woorden zijn wapens. Het criminaliserend en problematiserend taalgebruik over migranten, het ‘illegaal’ maken van mensen, ... zijn daarvan enkele voorbeelden. Ze zijn minder zichtbaar of spectaculair, maar ze tasten evenzeer de menselijke waardigheid aan.

Met symptoombestrijding kunnen we racisme en discriminatie niet keren. Moge dit drama daarom ook een wake-up call zijn om racisme met concrete en structurele maatregelen aan te pakken. In de regeerakkoorden die straks onderhandeld worden, verdient deze kwestie voldoende aandacht. Een engagement en concrete beleidsinitiatieven van onze politici zijn nodig. Als middenveldorganisatie wil KMS alvast verder zijn verantwoordelijkheid opnemen.