ACTIEPLAN TEGEN RACISME MOET IN REGEERAKKOORDEN - KMS staat achter de oproep van het Interfederaal Gelijkekansencentrum

Brussel, 22 mei 2014 – In haar jongste jaarverslag ‘Discriminatie en diversiteit’ stelt het Interfederaal Gelijkekansencentrum vast dat meldingen over racisme of islamofobie goed zijn voor meer dan de helft van alle discriminatieklachten.
Door: KMS - 23/05/2014 - 12:21
ACTIEPLAN TEGEN RACISME MOET IN REGEERAKKOORDEN - KMS s
 


Brussel, 22 mei 2014 – In haar jongste jaarverslag ‘Discriminatie en diversiteit’ stelt het Interfederaal Gelijkekansencentrum vast dat meldingen over racisme of islamofobie goed zijn voor meer dan de helft van alle discriminatieklachten. Op het terrein merkt KMS (Kerkwerk Multicultureel Samenleven) dat racisme inderdaad geen dode letter blijft. Het wordt onderschat, ook door de politieke wereld. KMS steunt daarom de oproep van het Gelijkekansencentrum om een actieplan tegen racisme in de regeerakkoorden op te nemen. Een deontologisch pact tussen alle bestuurlijke overheden in België en maatschappelijke instellingen, het onderwijs en de media om racistisch-discriminerend en racistisch-criminaliserend taalgebruik uit te sluiten, is daar voor KMS een onderdeel van .

Jaar na jaar bevestigen de jaarverslagen van het Interfederaal Gelijkekansencentrum en andere onderzoeken dat racisme nog steeds welig tiert in België. 13 jaar geleden engageerde België zich tijdens de antiracistische conferentie in Durban (2001) om een actieplan tegen racisme te implementeren. Tot op heden is er niet de minste aanwijzing dat de partijen die regeerakkoorden zullen sluiten, deze belofte ook effectief willen nakomen. Met de verkiezingen en het smeden van nieuwe regeerakkoorden in het vooruitzicht is het dan ook het moment om racisme ernstig te nemen. Daarom is de wil om ‘een actieplan tegen racisme’ uit te werken op zijn plaats in alle regeerakkoorden.

Willen we racisme doeltreffend aanpakken, dan moeten we de voedingsbodem ervoor wegnemen. Er kan niet genoeg benadrukt worden dat het weren van discriminerend taalgebruik van kapitaal belang is. Stigmatiserende taal, criminaliserende begrippen zoals “illegalen” en eenzijdige berichtgeving werken een selectieve en racistische kijk in de hand. KMS roept alle bestuurlijke overheden om een inclusief woordgebruik te bevorderen en effectief op te treden tegen discriminerende begrippen. Via het afsluiten van een deontologisch pact met het onderwijs, de media en andere partners kunnen overheden racistisch-discriminerend en racistisch-criminaliserend taalgebruik uitsluiten.

We pleiten ervoor in het pact de reeds geldende afspraken over het taalgebruik in de media over bepaalde groepen, de organisatie van de nodige kadervorming en training in het omgaan met diverse bevolkingsgroepen, de mogelijkheden voor het melden van discriminaties… op te nemen. In samenspraak met het onderwijs, het gesubsidieerde sociaal-cultureel (jeugd)werk en de openbare omroep wordt bovendien een educatief aanbod uitgewerkt om het taalgebruik positief te voeden. Als eerste concrete actiepunt kunnen bijv. de volksvertegenwoordigers overeen om het – zowel humaan, taalkundig en juridisch – foute begrip ‘illegalen’ consequent te vervangen door ‘mensen zonder wettig verblijf’, zoals deze groep wordt omschreven in verschillende Vlaamse decreten.

Deze eis is één van de zeven KMS verkiezingsmantra’s. Meer info: www.samengaanstemmen.be

Contact: Didier Vanderslycke 0478/234564 [email protected]