‘Ali’s Boat’: hedendaagse reflectie over migratie

Tot 28.08 mogen we de installatie ‘Ali’s boat’ van Iraaks-Nederlandse kunstenaar Sadik Kwaish Alfraji bezoeken in de loods van het Red Star Line Museum. Een persoonlijke en hedendaagse reflectie op het centrale thema van het museum: de droom om ergens anders een nieuw leven te starten.
‘Ali’s Boat’: hedendaagse reflectie over migratie

Ik hoop dat mijn boot mij naar jou brengt

 

In 2009 was hedendaags Iraaks- Nederlandse kunstenaar Sadik Kwaish Alfraji op reis in Bagdad waar hij een brief kreeg van zijn elfjarige neef Ali. Ali vroeg Sadik hem te beloven dat hij de brief pas open zou doen als hij terug in Nederland was. Er zat een tekening in de brief en één eenvoudige zin: “Ik hoop dat mijn boot mij naar jou brengt.”

‘Ali’s Boat’ is een persoonlijke en hedendaagse reflectie op het centrale thema van het museum: de droom om ergens anders een nieuw leven te starten. Want de brief die hij kreeg van zijn neefje, deed hem nadenken over zijn eigen vertrek uit Irak, 20 jaar geleden.

De installatie op zich lijkt klein, maar laat een grote indruk achter. Het verhaal ontroert niet alleen, het laat eigenlijk zien dat we dezelfde zijn, als mens. Want niet alleen Ali heeft een boot, ieder van ons heeft een boot met een bepaalde bestemming. Het verhaal van Ali vertelt het verhaal ons allemaal. Het maakt eigenlijk niet uit waar je woont of wat je bezit. Iedereen probeert wel eens te ontsnappen.

Centraal staat de originele tekening van Ali, de animatiefilm die omgeven is door een Iraakse vissersloep en een reeks dagboek tekeningen gemaakt van houtskool.

De tentoonstelling is vanaf nu te zien in de loods van het Red Star Line Museum. Laat je ontroeren en doordrongen zijn van liefde en vriendschap. Want dat is het centrale thema van de voorstelling. Zoals de kunstenaar bij de opening al zei: ‘Nothing is important, only love.’


‘Ali’s boat’ van Sadik Kwaish Alfraji. Van 28.04 t/m 28.08.
Dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Gratis inkom.
 

Red Star Line Museum
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen
03 298 27 70
www.redstarline.be