Alles Wordt Beter #30 | Lokaal beleid in ieders belang

Kan het lokale niveau hét labo zijn voor goed beleid, daar waar de nationale overheden falen? Wanneer we research deden voor onze afleveringen vonden we veelbelovende ingrepen om complexe, vaak wereldwijde, problemen duurzaam aan te pakken vaak bij lokale besturen.

De Vlaming heeft ook het meeste vertrouwen in de lokale overheid, weten we uit onderzoek. Tegelijkertijd kampen onze steden en gemeenten met financiële tekorten en weten weinig mensen wat voor beest een intercommunale eigenlijk is. In deze aflevering ontsluiert stadssocioloog Stijn Oosterlynck (Universiteit Antwerpen, Hannah Arendt Instituut) waar de kansen en de uitdagingen liggen voor onze steden en gemeenten.


Sarah De Boeck (Idea Consult) pleit voor het herwaarderen van de ‘essentiële economie’ (wonen, onderwijs, zorg, voedsel), die zich altijd lokaal verankert.

Lieven Janssens, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en burgemeester van Vorselaar, experimenteert in zijn gemeente met deliberatieve democratie die burgers zo veel mogelijk rechtstreeks laat meebeslissen.

Geert De Pauw, coördinator van Community Land Trust Brussels, vertelt over hoe hun project, opgepikt in de VS, de nijpende wooncrisis te lijf gaat.

En Eric Corijn (Brussels Studies Institute), socioloog en filosoof gespecialiseerd in verstedelijking, stelt dat het ecosysteem van de stad weleens de oplossingen zou kunnen bieden voor de grootste globale uitdagingen van onze tijd.

In aanloop naar de verkiezingen plaatst Alles Wordt Beter vijf belangrijke thema’s hoog op de politieke agenda. Steeds met interessante stemmen die te weinig aan bod komen in het mediagewoel en met een focus op hoe het beter kan.



Over de auteur:

Alles Wordt Beter is een podcast met een progressieve en constructieve blik op de actualiteit. Het is een samenwerking tussen Apache, DeWereldMorgen, Kif Kif, Lava, Masereelfonds, MO*, Oikos, Sampol, Sociaal.net en Visie.