Alles Wordt Beter #28 | Racisme, olifant in de kamer

Anno 2024 worden geracialiseerde jongeren nog steeds geweigerd aan de deur van discotheken, zoals bleek in het VTM-programma ‘Ze zeggen dat’. Het lijkt erop dat niet migratie het grote taboe is, maar wel de aanpak van racisme. Ng Sauw Tjhoi bespreekt met sociolinguïst Sibo Kanobana (UGent en Open Universiteit), auteur van De Witte Orde, en Nina Henkens, coördinator van Kif Kif, hoe dat racisme aan de poten van onze samenleving zaagt en hoe het tij te keren.

In deze aflevering hoor je hoe Gent succesvol pioniert met effectieve praktijktesten tegen discriminatie, dat ook het middenveld een veiliger plek moet en kan worden voor geracialiseerde mensen, en hoe we online racistische haatzaaierij beter kunnen bestrijden.


Hein de Haas, socioloog, geograaf en auteur van ‘Hoe migratie echt werkt’, haalt na jarenlang onderzoek aan Oxford hardnekkige mythes rond migratie onderuit. Lieven Miguel Kandolo (Hand in Hand tegen racisme) spoort het middenveld aan de volgende stap te zetten naar een echt antiracistisch beleid. Sarah Scheepers (Ella vzw, praktijktestennu.be) breekt een lans voor effectieve praktijktesten en Rik Reusen (Unia) legt uit hoe Gent daarmee nu al resultaten boekt.

Check op eenstemvoorgelijkekansen.be welke voorstellen de verschillende politieke partijen doen om discriminatie (gender, LGBTI+, racisme, handicap en armoede) aan te pakken.

In aanloop naar de verkiezingen plaatst Alles Wordt Beter vijf belangrijke thema’s hoog op de politieke agenda. Steeds met interessante stemmen die te weinig aan bod komen in het mediagewoel en met een focus op hoe het beter kan.Over de auteur:

Alles Wordt Beter is een podcast met een progressieve en constructieve blik op de actualiteit. Het is een samenwerking tussen Apache, DeWereldMorgen, Kif Kif, Lava, Masereelfonds, MO*, Oikos, Sampol, Sociaal.net en Visie.