Antwerpse coaches helpen jonge ex-gedetineerden terug op pad

Detentie is vaak een korte levensfase. De overgang van de gevangenis naar het leven in de vrije samenleving verloopt niet altijd vlot.
Door: de8 - 24/06/2011 - 12:45
Antwerpse coaches helpen jonge ex-gedetineerden terug o

Ze leiden de jongeren toe naar werk, huisvesting, sportclubs en helpen mee met de administratie.

 

Detentie is vaak een korte levensfase. De overgang van de gevangenis naar het leven in de vrije samenleving verloopt niet altijd vlot.

Een systematische begeleiding ontbreekt vaak. Terug op Pad-coaching (T.O.P.-coaching) wil hierop een antwoord bieden. Het doel: voorkomen dat jonge gedetineerden hervallen.

Het Antwerps project is uniek in haar soort in Vlaanderen. Het bewijst nu al dat een intensieve aanpak tot positieve resultaten leidt.

De 3 T.O.P.-coaches begeleiden jongeren die voor de eerste keer voor korte termijn (zo wordt verwacht) in de gevangenis zitten. Het werk van de coaches start al in de gevangenis. De coaches zijn er ook voor de jongere op het moment van de vrijlating. Vaak is er niemand anders om op terug te vallen.

Ze leiden de jongeren toe naar werk, huisvesting, sportclubs en helpen mee met de administratie. Veel ex-gedetineerden zijn niet meer welkom bij hun ouders of op school. De coaches werken aan die banden. Bovendien ondersteunt een tewerkstellingscoach hen in de zoektocht naar werk. Op langere termijn zijn de coaches niet meer nodig, omdat ze nauw samenwerken met steunfiguren.

Samenwerking

Het Terug op Pad project is een samenwerkingsverband tussen het Bedrijf Samen Leven van de stad Antwerpen, het Antwerpse Minderhedencentrum de8, de gevangenis van Antwerpen, CAW Metropool en het departement Welzijn van de Vlaamse Gemeenschap.

Doelgroep

Jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar uit Antwerpen die voor de eerste keer gedetineerd zijn en binnen korte termijn (zo wordt verwacht) terug vrij zijn. Belangrijk is dat ze vrijwillig deelnemen aan het begeleidingstraject en geen ernstige verslavings- en/of psychiatrische problemen hebben.

Publicatie

Op 27 juni komen geïnteresseerden en betrokkenen samen van 11u tot 14u in Auditorium Permeke, De Coninckplein 26 in Antwerpen. Dan lanceren we de publicatie Terug Op Pad. Hierin beschrijven we de methodiek van de T.O.P.-coaching die al in 2008 van start ging.

In bijlage vindt u meer informatie