BV’s outen zich als product van de multiculturele samenleving

Peter Holvoet-Hanssen, Anne Provoost en Pieter Embrechts outen zich als product van de multiculturele samenleving in de nieuwste campagne van Hand in Hand.

Peter Holvoet-Hanssen, Anne Provoost en Pieter Embrechts outen zich als product van de multiculturele samenleving in de nieuwste campagne van Hand in Hand. Tegelijk ondertekenen ze samen met Nigel Williams, Sven Pichal, Patrick Develtere (ACW), Caroline Copers (ABVV) en tientallen andere opiniemakers als eersten de aansluitende petitie voor een antiracistisch beleid. “De multiculturele samenleving is niet failliet”, zeggen de initiatiefnemers, “maar het is wel hoog tijd dat de politiek en de samenleving in haar geheel hun verantwoordelijkheid nemen”.

Peter Holvoet-Hanssen, Anne Provoost en Pieter Embrechts outen zich als product van de multiculturele samenleving in de nieuwste campagne van Hand in Hand. Tegelijk ondertekenen ze samen met Nigel Williams, Sven Pichal, Patrick Develtere (ACW), Caroline Copers (ABVV) en tientallen andere opiniemakers als eersten de aansluitende petitie voor een antiracistisch beleid. “De multiculturele samenleving is niet failliet”, zeggen de initiatiefnemers, “maar het is wel hoog tijd dat de politiek en de samenleving in haar geheel  hun verantwoordelijkheid nemen”. 

Eén week na de internationale dag tegen racisme (21 maart) start Hand in Hand een nieuwe antiracistische campagne die loopt tot 11 juli, de Vlaamse feestdag. Enkele Bekende Vlamingen geven het goede voorbeeld en “outen” zich als “producten van de multicultuur”.  Ze verklaren hiermee dat hun persoonlijkheid en prestaties niet het gevolg zijn van een fictieve monocultuur maar van een wisselwerking tussen een hele reeks invloeden. De multiculturele samenleving is gewoon een feit. Of zoals Peter Holvoet-Hanssen het stelt: “ik ben een woestijnvos in het diepst van mijn gedachten”. Iedereen kan meedoen door ook zijn of haar foto op www.multicultuurcampagne.be te plaatsen, samen met een  leuke quote zoals “Clash of civilisations? Botsing van culturen? Het moet botsen om te swingen” (Anne Provoost).

Tegelijk start Hand in Hand een petitie die deze gedachte consequent doortrekt naar het beleid. Als de multiculturele samenleving een feit is, dan moeten we er samen het beste van maken. Culturele verschillen zijn niet de kern van de zaak. Laten we ervoor zorgen dat we het samen beter doen op het vlak van zaken die er echt toe doen zoals tewerkstelling, onderwijs, huisvesting, … De groep die vooral de schuld krijgt van allerlei samenlevingsproblemen, de allochtonen, de migranten, de nieuwkomers, … is tegelijk de groep die op deze domeinen onderaan de ladder bengelt. Ook in 2011 is racisme en discriminatie nog schering en inslag. Met de petitie wil Hand in Hand de politieke partijen overtuigen om hier dringend werk van te maken. In het belang van iedereen. Deze petitie is reeds ondertekend door enkele tientallen opiniemakers en prominenten uit diverse sectoren van de samenleving. Mee tekenen kan op www.multicultuurcampagne.be.

Op 11 juli stapt Hand in Hand met alle handtekeningen naar de Vlaamse politieke partijen. Op www.multicultuurcampagne.be vindt u alle info over de campagne. De campagne kwam mee tot stand met advies van mortierbrigade. In bijlage vindt u ook een pdf met campagnebeeld, petitie en eerste ondertekenaars. PS Vanavond organiseren we een eerste debat in het kader van de campagne: “Remedies voor de multiculturele samenleving?”met Saloua Berdai (De 8), prof. Jan Blommaert, Daphné Dumery (N-VA) en prof. Marie-Claire Foblets. Maandag 28 maart om 20u – Atlas, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen (zie vorige mail en www.multicultuurcampagne.be bij nieuws, activiteiten)