Migratie is van alle tijden: over heel de wereld zijn miljoenen mensen ‘On the move’. Weg van hun thuisland om tal van redenen, langs wegen van succes of tegenslag. Dagelijks worden we overspoeld met negatieve berichten over migratie: asielaanvragen, gesloten asielcentra, fort Europa, illegalen, sans papiers... Maar migratie is veel meer dan dat.
Met ‘On the move’ benadert de Warande samen met haar partners Open Doek en Dinamo migratie vanuit een artistieke hoek en laten we kunstenaars aan het woord. Zij hebben vaak een eigenzinnige visie op de thematiek en vertellen een genuanceerd verhaal. Eerder dan politieke standpunten zetten we persoonlijke ervaringen en emoties in de kijker. Op die manier willen we een andere invalshoek bieden en je uitnodigen om je eigen verhaal te maken, verrijkt met nieuwe inzichten.
In 2012 bestaat filmfestival Open Doek 20 jaar. Al vanaf zijn eerste editie toont Open Doek migratiefilms omdat deze verhalen hun oorsprong kennen in die continenten waar de focus van Open Doek ligt: Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Er zijn in de voorbije 20 jaar opmerkelijk veel films gemaakt over vluchtelingen, asielzoekers en migranten. Tijdens dit festival toont Open Doek vijf nieuwe films: ‘Color of the ocean’ , ‘Le Havre’, ‘Mama Illegal’, ‘Terraferma’ en ‘The Invader’. Michael De Cock schrijft brieven over deze vijf films met drie Vlaamse schrijfsters: Chika Unigwe, Rachida Lamrabet en Anne Provoost. De brieven zullen te lezen zijn op o.a. www.opendoek.be en www.warande.be.
Amnesty International stelt op Open Doek het Europees beleid ten aanzien van migratie aan de kaak. In 2011 liet Europa namelijk 1500 mannen, vrouwen en kinderen sterven op de Middellandse zee. Elk van hen vluchtte naar Europa. Naar veiligheid. Naar een beter leven. Europa liet hen echter aan hun lot over. Amnesty wil dat Europa bootvluchtelingen beschermt en hun recht om asiel aan te vragen respecteert. Dus lanceren we tijdens Open Doek een noodkreet aan het Europees Parlement: probeer niet langer uit alle macht om migranten buiten de grenzen van ‘Fort Europa’ te houden, maar neem je verantwoordelijkheid en red mensenlevens. Amnesty International nodigt elke Open Doekbezoeker uit zijn persoonlijke SOS-kreet aan Europa achter te laten in een fles aan de Amnesty-stand om samen 1500 oproepen aan Europa te verzamelen.
Op zondag 29 april is er om 11 uur een talkshow rond de situatie van de bootvluchtelingen die de oversteek naar
Europa maken en het Europees beleid ter zake. Wat zijn de beweegredenen van deze vluchtelingen, wat ervaren ze onderweg en waar worden ze mee geconfronteerd bij aankomst in Europa op het Italiaanse eiland Lampedusa? Hoe probeert Europa zijn verantwoordelijkheden te ontlopen en wat zijn daarvan de gevolgen? Martin Heylen modereert het gesprek. De gasten aan tafel zijn ooggetuigen van de opvangsituatie op Lampedusa en de situatie van migranten in vluchtelingenkampen in Noord-Afrika of werken intensief rond het thema.
>> meer info: http://www.opendoek.be/?navigatieid=389&locatie=Turnhout
Michael De Cock regisseerde ook een muzikale documentaire theatervoorstelling over twee migranten op een hedendaagse odyssee. Een Algerijnse vluchteling is op weg naar Oostende waar hij de oversteek naar Engeland wil wagen. Op zijn tocht raakt hij aan de praat met een gefrustreerde vrachtwagenchauffeur. ‘HAVEN 010’ van ’t Arsenaal en Walpurgis is te zien in de kapel van Merksplas Kolonie.
woensdag 25, donderdag 26, vrijdag 27 april om 20.15 uur in Kapel Merksplas Kolonie, Kapelstraat, 2330 Merksplas
>> meer info: http://www.warande.be/activiteit/t-arsenaal-en-walpurgis-ism-union-susp…
>> filmpje: http://youtu.be/PD-Gg63K9aU
De gemeente Merksplas organiseert in het kader van deze voorstelling de fototentoonstelling 'Wonen in Weelde' met foto's van Bart Van der Moeren. Acteur, theatermaker en schrijver Michael De Cock en fotograaf Bart Van der Moeren maakten in 2011 voor het Wereldtijdschrift Knack een reportage over het asielbeleid in Vlaanderen. Bart maakte naar aanleiding van dit bezoek een aantal beklijvende foto’s over het migratieverdriet in de Noorderkempen.
van 6 april tot en met 24 juni in gemeenschapscentrum De MARc/kT, Markt 1, 2330 Merksplas
>> meer info: http://www.merksplas.be/nieuwsdetail.aspx?id=255
Ultima Thule maakte de jeugdvoorstelling ‘Oosterlengte’, waarin een Vlaamse jongen en een Afrikaans meisje op de vlucht elkaar ontmoeten (10 +). Een verhaal over pure vriendschap die een vlucht neemt, over prikkeldraad en muren heen, met een droom als motor.
dinsdag 24 april om 19 uur in de Kuub
>> meer info: http://www.warande.be/activiteit/ultima-thule-2
>> filmpje: http://vimeo.com/17101201
Graindelavoix doet de fameuze Italo-Belgische muziekclub Muntagna Nera na zovele jaren herrijzen. De zangers en muzikanten van toen, oorspronkelijk uit Italië, maar allemaal opgegroeid in de mijnstreek, worden opnieuw samengebracht. Björn Schmelzer, oprichter van het collectief Graindelavoix gaat voor dit project op zoek naar de wortels van de Zuid- Italiaanse volksmuziek.
maandag 30 april om 20.15 uur in de schouwburg
>> meer info: http://www.warande.be/activiteit/graindelavoix-en-muntagna-nera
>> filmpje: http://youtu.be/CBplu-BVIHY
Dinamo sluit aan bij 'On the move' met een unieke tentoonstelling die het thema migratie vanuit verschillende kunstdisciplines belicht en één waarheid aan het licht brengt: ‘The Global Soul’, we zijn allemaal mensen. De kunstwerken kwamen tot stand door het engagement van vrijwilligers die met hun cursisten in verschillende bijeenkomsten werkten rond dit thema. Zo werd het thema intensief uitgespit, bediscussieerd, beleefd en artistiek omgezet in creatieve pareltjes.
van 24 april tot 6 mei in de bibliotheek, Kasteeldreef 10, 2300 Turnhout
>> meer info: http://www.warande.be/dinamo/activiteit/global-soul-tentoonstelling
Festival On the move kadert in Turnhout 2012.
>> meer info over On the move: http://www.warande.be/pagina/move en de brochure in bijlage
Bijlage | Grootte |
---|---|
onthemove_insert_web.pdf | 697.74 KB |