Documentaire op Donderdag bij deBuren: Forbidden Voices

De documentaire Forbidden Voices gaat over drie vrouwelijke bloggers uit Cuba, China en Iran. Met onvermoeibare vastberadenheid houden Yoani Sánchez, Zeng Jinyan en Farnaz Seifi mensen overal ter wereld op de hoogte van de misstanden in hun land.
Documentaire op Donderdag bij deBuren: Forbidden Voices
 

De documentaire Forbidden Voices gaat over drie vrouwelijke bloggers uit Cuba, China en Iran. Met onvermoeibare vastberadenheid houden Yoani Sánchez, Zeng Jinyan en Farnaz Seifi mensen overal ter wereld op de hoogte van de misstanden in hun land. Tegelijkertijd lopen deze cyberfeministen het risico om het zwijgen te worden opgelegd door de dictatoriale regimes. Deze bekroonde documentaire van Barbara Miller werd op 17 maart voorafgegaan door een korte inleiding in Muntpunt Brussel en in organisatie van deBuren. De inleiding werd verzorgd door de Nederlandse Sovjet-deskundige, arabist, organisatieadviseur, publicist en woordkunstenaar Kirsten van den Hul (The Change Agent).

In de documentaire vertellen de 3 vrouwen over vreselijke schendingen van mensenrechten in hun thuisland, waar ze zelf nog wonen of dat ze zijn ontvlucht. . Yoani Sanchez uit Cuba, Zeng Jinyan uit China en Farnaz Seifi uit Iran. Hun strijd voor mensenrechtengebeurt niet met wapens, maar via het internet. Ook al is de persvrijheid in die landen niet vanzelfsprekend, door het streng regime. De vrouwen betalen dan ook een hoge prijs voor hun activisme. Zij worden gespioneerd door de overheid en riskeren en krijgen straffen als huisarrest, het land niet mogen verlaten, …

Cuba: Yoani Sanchez

Presidentsvrouw Michelle Obama heeft een cameo in het begin van de documentaire, waar ze een prijs aan Yoani Sanchez uitreikt voor haar moed. Nochtans kan Yoani kan niet aanwezig zijn op de prijsuitreiking in de VS, omdat Cuba haar een reisverbod geeft. Burgers die niet vrij hun land kunnen verlaten, leven in een gevangenis, vindt Yoani.

Haar blog gaat over de situatie van mensenrechten in Cuba. Vaak blogt zij in dure hotels, omdat Cuba één van de landen is met het strengste internetregime ter wereld, waardoor er veel websites geblokkeerd zijn. Maar in dure Westerse hotels kan zij die regels omzeilen. De blog is populair bij haar lezers, omdat zij op een alternatieve manier het nieuws kunnen volgen in eigen land.

Iran: Farnaz Seifi

Sinds de Iraanse revolutie van 1979 is Iran een dictatuur. Vrouwen zijn vanaf dan verplicht om een hijab dragen, als ze buiten komen. Ze genieten minder rechten dan de mannen. Farnaz Seifi is hier fel tegen gekant en blogt erover. Zij blogt vooral over vrouwenbetogingen die voor hun rechten vechten. Vaak worden betogende vrouwen opgepakt - omdat de betogingen illegaal zijn - en in de gevangenis gestopt. Maar ook niet zelden gemarteld, gestampt en geslagen door de politieagenten die hen arresteren. De overheid is niet gelukkig met haar schrijfsels en censureerd haar blog. Ze werd gearresteerd en vluchtte naar Duitsland.

China: Zeng Jinyan

Zeng Jinyan is afkomstig uit China. Door haar echtgenoot - aids- en milieuactivist Hu Jia - komt ze rechtstreeks in aanraking met China’s problemen. Ook omdat Hu Jia bij de geheime Chinese politie heeft gewerkt. Zeng is zo verontwaardigd door al dit onrecht dat ze het met de wereld moet delen. De blog wordt een groot succes maar wordt al snel geblokkeerd. Politieagenten houden haar voortdurend in het oog en ze krijgt huisarrest. Door de blokkering met plotselinge stilte tot gevolg maken haar lezers en de organisatie “Reporters without borders” zich zorgen over haar.

Reporters Without Borders

Reporters without borders is een organisatie die opkomt voor persvrijheid overal ter wereld en probeert te infiltreren in de ‘verboden journalistiek’. Ze ondersteunen zo activisten en helpen hen wereldwijd door te breken, waardoor belangrijke problemen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Ondanks de moed die deze drie vrouwen uitstralen, hebben zij geen gemakkelijk leven. Zij durven het gevaar aan op een stille manier. De straffen die hen ten dele vallen zijn niet min, maar toch blijven de vrouwen de kracht vinden om naar alternatieven te zoeken. Ze laten zich niet het zwijgen opleggen.

Trailer: 

 

Links blogs:

Yoani Sanchez: http://generacionynl.wordpress.com

Zeng Jinyan: http://zengjinyan.wordpress.com

 

>>>

Meer Documentaire op Donderdag op 19 juni : (un)usual  [In de indrukwekkende documentaire (un)usual vertellen 13 kinderen van een basisschool in Sint-Jans-Molenbeek over dansen, denken, durven en vrijheid.]