Dries Van Langenhove veroordeeld tot één jaar cel en 16.000 euro boete

Dinsdagochtend veroordeelde de rechtbank in Gent Dries Van Langenhove en zes andere leden van de neofascistische jongerenvereniging Schild & Vrienden voor inbreuken op de racisme- en negationismewet. Van Langenhove kreeg een jaar gevangenisstraf en een boete van 16.000 euro opgelegd, en wordt voor 10 jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Ook moeten hij en de andere S&V'ers een schadevergoeding betalen aan de verschillende burgerlijke partijen in de zaak.

Volgens de rechtbank werkte Van Langenhove met zijn online haatspraak "fysiek en psychisch geweld in de hand". "Zo deinsde hij er niet voor terug om op te roepen om Jihad Van Puymbroeck online te belagen", staat te lezen. 

"Uit het dossier blijkt dat hij de democratische samenleving wou ondermijnen en zijn maatschappijmodel van blanke suprematie in de plaats wou stellen. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid", concludeert het vonnis.

Verschillende middenveldorganisaties waaronder Kif Kif organiseerden een solidariteitsactie bij de rechtbank in Gent. Burgerlijke partij Jihad Van Puymbroeck gaf na de zitting een toespraak, waarin ze het belang van deze uitspraak onderstreepte.

"De uitspraak is historisch en een overwinning voor onze democratie en rechtsstaat. Het toont aan dat er geen vrijgeleide is voor georkestreerde haat en het viseren van minderheidsgroepen, ook niet online en in gesloten chatgroepen. De overwinning komt er door het harde werk van middenveldorganisaties en de moed en doorzetting van de burgerlijke partijen", zegt Nina Henkens, coördinator van Kif Kif.

S&V'er Joeri Van Olmen  is nog steeds voorzitter van de Vlaams Belang-afdeling in Sint Niklaas, terwijl hij ook een boksclub runt waarvan onlangs aangetoond werd dat ze doordrongen is van witte suprematie. Het is een zoveelste herinnering dat er voor democraten geen enkele andere optie is dan het cordon sanitaire te respecteren

Eef Heylighen van LGBTI+-organisatie çavaria vult aan: ‘De racistische en seksistische acties die tot het proces van vandaag geleid hebben zijn deel van een groter probleem: een groeiende beweging van geweld, haat en discriminatie. Die beweging viseert daarbij ook LGBTI+ personen. De uitspraak van vandaag is een belangrijk precedent en geeft ons de tools om in de toekomst onze rechten te blijven verdedigen, uit te breiden en niet te laten vernietigen. Wij staan hier vandaag om zeer duidelijk te maken dat wij haat, geweld en discriminatie niet tolereren, tegenover niemand. We blijven vechten voor een toekomst, een land, waar iedereen zichzelf kan zijn zonder bang te moeten zijn.’

Cordon sanitaire belangrijker dan ooit

Henkens legt verder de nadruk op de gevolgen die de veroordeling heeft voor de politieke partij  Vlaams Belang. ‘Vlaams Belang stijgt in de peilingen en roept hoe langer hoe luider dat ze na de verkiezingen mee moeten regeren, maar deze veroordeling is een reminder voor alle partijen dat het Belang geen plaats heeft in eender welk democratisch bestuur. De houding van het Vlaams Belang kadert binnen een tegenbeweging die wereldwijd actief is. Vlaams Belang heeft tot op de dag van vandaag geen afstand genomen van de beklaagden en veroordeelden in deze zaak, waarvan een aantal heel nauwe banden hebben met de partij."

"B.S. werkt als parlementair medewerker voor VB-europarlementslid Tom Vandendriessche, die onlangs nog serieus op de vingers werd getikt voor het gebruik van nazi-termen in het Europees Parlement. Joeri Van Olmen  is nog steeds voorzitter van de Vlaams Belang-afdeling in Sint Niklaas, terwijl hij ook een boksclub runt waarvan onlangs aangetoond werd dat ze doordrongen is van witte suprematie. Het is een zoveelste herinnering dat er voor democraten geen enkele andere optie is dan het cordon sanitaire te respecteren. Alle democratische partijen moeten deze veroordeling dus in acht nemen."

In plaats van zich te distantiëren van de veroordeelde S&V'ers, benadrukte de woordvoerder van Vlaams Belang dat de partij hen zal blijven steunen

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken postte na de veroordeling van Van Langenhove een tweet waarin hij de Belgische justitie 'door en door rot' noemde. In plaats van zich te distantiëren van de veroordeelde S&V'ers, benadrukte de woordvoerder van Vlaams Belang dat de partij hen zal blijven steunen. “Als zij in beroep gaan, zijn we ervan overtuigd dat ze vrijgesproken zullen worden."

Dries Van Langenhove kondigde via zijn advocaat al voor de veroordeling aan dat hij naar het Hof van Beroep zou trekken. Deze houding is niet meer dan een politiek spel. De beklaagde maakt er een gimmick van om klachten en onderzoeken uit te lokken zodat hij zich op die manier in de kijker kan blijven zetten en geld inzamelen. Door de rechtbank als illegaal te bestempelen wordt duidelijk dat hij geen enkel respect heeft voor de rechtsstaat en niet verder komt dan desinformatie en complotten. Daarom moet de strijd tegen het fascisme niet enkel in de rechtszaal, maar ook daarbuiten worden gevoerd. 

Zolang dit soort figuren de veiligheid en maatschappelijke ruimte bedreigen van mensen met een migratieachtergrond, de Joodse gemeenschap, vrouwen, mensen met een beperking, andersdenkenden en mensen uit de LGBTQIA+ gemeenschap, zullen wij als middenveld onze krachten verenigen om dit tegen te gaan.

Lees het volledige vonnis hier:

Vonnis Schild & Vrienden by De Standaard