Auteur: Redactie Kif Kif

21/03/2024 - 16:27 Redactie Kif Kif

Op de internationale dag tegen racisme presenteren we ons verkiezingsmemorandum. Waarom? Racisme speelt een grote rol in de samenleving. Steeds opnieuw dient het als ideologisch smeermiddel voor uitsluiting en geweld, oorlogen, uitbuiting en dodelijk migratiebeleid. Maar ook op kleinere schaal slaat racisme diepe wonden: in gemeenschappen, gezinnen en individuen, en tussen mensen onderling. Lees het volledige memorandum hieronder, of download de pdf hier.

13/03/2024 - 10:32 Redactie Kif Kif

Dinsdagochtend veroordeelde de rechtbank in Gent Dries Van Langenhove en zes andere leden van de neofascistische jongerenvereniging Schild & Vrienden voor inbreuken op de racisme- en negationismewet. Van Langenhove kreeg een jaar gevangenisstraf en een boete van 16.000 euro opgelegd, en wordt voor 10 jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Ook moeten hij en de andere S&V'ers een schadevergoeding betalen aan de verschillende burgerlijke partijen in de zaak.

22/12/2023 - 15:10 Redactie Kif Kif

Gisteren presenteerden we tijdens Club Kif Kif de tweede editie van antiracistische zine 'Het Vrije Woord'. Contributors Havva Çal, Karen Schets, Nour Sweid, Rosa Moran Delgado en Amin Majidi en inhoudelijk medewerker Karin Schuitema droegen hun teksten voor of vertelden hun verhaal in Toko139. Kif Kif-stagiaire Evita Morel presenteerde de avond. Hier kun je 'Het Vrije Woord #2' lezen, en een zelfprintversie van de zine vinden, die makkelijk tot een boekje te vouwen is.

21/11/2023 - 15:10 Redactie Kif Kif

Kif Kif is op zoek naar een nieuwe voorzitter! Wil jij mee richting geven aan de strategie en dagelijkse werking van Kif Kif? Samen met de coördinator kort op de bal spelen als er een standpunt nodig is? Klankbord zijn voor het team? Stuur dan een mailtje of contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

12/09/2023 - 13:22 Redactie Kif Kif

Dinsdag 12 september ging het juridische proces tegen Dries van Langenhove en zes andere leden van Schild en Vrienden van start. Ze worden aangeklaagd voor onder meer negationisme en het aanzetten tot discriminatie, en voor racistische haat of geweld op hun communicatieplatformen. Om hun solidariteit te tonen met alle doelwitten van extreemrechts, kwamen op de ochtend van het proces verschillende middenveldorganisaties samen in het Gentse Rabotpark.

31/08/2023 - 13:07 Redactie Kif Kif

Op 12 september staan Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove en zes anderen terecht voor racisme, het ontkennen van de holocaust, aanzetten tot haat en verboden wapenhandel. Met hun memes verspreidden ze haat en verheerlijkten ze nazisme. Hun haatacties waren en zijn nog steeds vooral gericht tegen vrouwen, mensen met migratieachtergrond en LGBTI+ personen. Na Van Langenhove's aftreden als parlementslid blijft zijn 'activisme' gevaarlijk, waardoor steun voor de juridische strijd tegen extreemrechts cruciaal is.

21/12/2022 - 16:30 Redactie Kif Kif

Afgelopen donderdag presenteerden we tijdens Club Kif Kif de eerste editie van antiracistische zine 'Het Vrije Woord'. Contributors Majda Balhagi, Karen Schets, Avery Bertrand Iradukunda, Karst van Zwet, Ann Li, Tess Van Deynse, Jasmin Tabaković en Abdul Basit droegen hun teksten uit de zine voor in Toko139. Ook de teksten van contributors uit verschillende gevangenissen kwamen aan bod. Hier kun je 'Het Vrije Woord' lezen, en een zelfprintversie van de zine vinden, die makkelijk tot een boekje te vouwen is.

11/10/2022 - 16:11 Redactie Kif Kif

Kif Kif, Apache en Jade Yorks presenteren een nieuwe podcastreeks: 'Minder politie?' Daarin onderzoeken we waarom politiegeweld zo vaak voorkomt en hoe we daar iets aan kunnen veranderen. Waarvoor dient de politie? En is een wereld met minder politie niet beter? De podcast, het achterliggende onderzoek en onze 9 beleidsaanbevelingen zijn te vinden op de campagnewebsite: www.minderpolitie.be

21/06/2022 - 16:24 Redactie Kif Kif

Op woensdag 15 juni organiseerde Kif Kif de webinar 'Een Vlaams Mensenrechteninstituut: wat verandert er voor slachtoffers van discriminatie?'. Sprekers Nele Spaas (LEVL), Koen Neyens (Vlaams Patiëntenplatform, Handicap en Arbeid), Katrien Bruggeman (Vrouwenraad) en Luc Demarez (GRIP) uitten er hun bezorgdheden over het nieuwe Vlaams mensenrechteninstituut in wording, dat na de uitstap uit Unia de naleving van mensenrechten in Vlaanderen moet garanderen. Hieronder kun je de webinar herbekijken.

09/05/2022 - 10:38 Redactie Kif Kif

Kif Kif is op zoek naar een beleidsmedewerker die sterk gelooft in antidiscriminatiebeleid, verschillende beleidsdossiers zal opvolgen en beleidsstrategieën uitwerken. Dit zal onder meer gaan over dossiers met betrekking tot praktijktesten, een interfederaal actieplan  tegen racisme en Vlaams mensenrechteninstituut.