Eenzijdig of genuanceerd? - 'Kopzorgen? Over de islam in Europa'

17 april werd in de Brusselse Beursschouwburg de debatmiddag '‘Kopzorgen? Over de Islam in Europa’ gehouden'. Op uitnodiging van culturele organisatie DeBuren spraken enkele experts er met elkaar over de plaats van de islamitische gemeenschap binnen het geseculariseerde Europa.
Eenzijdig of genuanceerd? - 'Kopzorgen? Over de islam i

De Buren wist zich op deze manier te onderscheiden van de toon die in de media gevoerd wordt en die het, in de woorden van Kanmaz, doet lijken alsof de problemen geen concrete oorzaken hebben, maar ‘gewoonweg uit de lucht komen vallen

 

17 april werd in de Brusselse Beursschouwburg de debatmiddag ‘Kopzorgen? Over de Islam in Europa’ gehouden. Op uitnodiging van culturele organisatie DeBuren spraken Maurits Berger (Universiteit Leiden), Famile Arslan (Nederlands advocate) en Meryam Kanmaz (MANA, Centrum voor Islamitische Culturen in Vlaanderen) er met elkaar over de plaats van de islamitische gemeenschap binnen het geseculariseerde Europa.  

De keuze voor het panel was misschien een beetje ‘eenzijdig’. Berger en Kanmaz zijn specialist op het vlak van de islam. Arslan, volgens Times Magazine ‘één van de meest succesvolle Europese moslims’, en Kanmaz hebben zelf een islamitische achtergrond. Het mag dan ook niet verwonderen dat het gesprek nooit echt tot vuurwerk leidde. Het enige echte ‘weerwerk’ werd geboden tijdens het vragenuurtje, toen één van de gasten zijn bedenkingen formuleerde bij de ‘goede bedoelingen’ van de moslimgemeenschap – verwijzing naar de befaamde schotelantennes incluis.

Toch ging de kwaliteit van ‘Kopzorgen?’ er zeker niet op achteruit. Het gebrek aan polemiek werd meer dan voldoende gecompenseerd door de hoge informatieve waarde van de gesprekken.  Het basisargument, dat de islamitische gemeenschap in Europa erg divers is en daardoor niet onder één noemer gevat kan worden, lijkt op het eerste zicht erg ‘conventioneel’ en ‘weinig avontuurlijk’. Concrete analyses van de situatie in België en Nederland zorgden er echter voor dat de ‘holle frasen’  ook daadwerkelijk inhoud kregen. De Buren wist zich op deze manier te onderscheiden van de toon die in de media gevoerd wordt en die het, in de woorden van Kanmaz, doet lijken alsof de problemen geen concrete oorzaken hebben, maar ‘gewoonweg uit de lucht komen vallen’.

Centraal thema van de discussie was de organisatie van de islam in een representatief orgaan. Hoe is deze institutionalisering in zijn werk gegaan? Welke factoren hebben bijgedragen tot de vraag naar een representatief orgaan voor de moslimgemeenschap?  Wat is de rol van de media in de creatie van een eenvormige identiteit voor de islamitische gemeenschap? Het zijn vragen die tijdens de discussiemiddag aan bod kwamen. Een volledig inhoudelijk verslag van het debat, vindt u in bijgevoegd document.  



Bijlage Grootte
kopzorgen.doc 35 KB