Film + discussie + expo | 'Quand les hommes pleurent' en OCCUPYING SPACE

Elk jaar steken 30.000 Marokkanen de Straat van Gibraltar over om Spanje op illegale wijze binnen te komen. Onder hen worden 14.000 onderschept en teruggestuurd, 1.000 verdrinken en 15.000 weten over te steken. In Quand les hommes pleurent, een documentaire uit 1999, toont filmmaker Yasmine Kassari hoe deze mannen verstrikt raken in de illusie van een paradijselijk Spanje, en het bittere lot van enkelen onder hen. De film is Arabisch gesproken en Engels ondertiteld.

Op 7 oktober organiseert Kif Kif een screening van de documentaire met aansluitend een discussie, gemodereerd door onze collega Jade Yorks.

De drie sprekers die Kif Kif mag ontvangen:

Emiel Vervliet was in de jaren zestig en zeventig een activist die zich bezig hield met de opvang van nieuwkomers in Borgerhout. De omstandigheden waarin de gastarbeiders woonden en leefden hebben hem nooit losgelaten.

Mohamed el Hamzaoui maakte veertien jaar geleden de oversteek van Marokko naar Spanje, waar hij vijf jaar als sans-papiers in de fruitteelt stond. Nadien waagde hij zijn kans in België. Een getuigenis.

Jan Knockaert is coördinator van FAIRWORK Belgium, een organisatie die opkomt voor de arbeidsrechten van werknemers met een precair - of zonder verblijfsrecht.

Gelijktijdig loopt ook de expositie OCCUPYING SPACE van Luka Van Royen.
Voor het derde decennium op rij gingen in België honderden arbeiders zonder papieren in langdurig vreedzaam protest door openbare ruimtes te bezetten. De fotoreeks die Luka Van Royen presenteert toont de dagelijkse strijd van de politieke activisten voor bestaansrecht en verblijfspapieren. Van vrolijke demonstranten tot hongerstakers met dichtgenaaide monden. Alles voor het beschermen van basisrechten en menselijke waardigheid.

Het evenement zal plaatsvinden in Toko139.

Inschrijven kan via Eventbrite met deze link.