HAND IN HAND lanceert een nieuwe antiracismecampagne: ikbengeenracistmaar.be

Met de nieuwe campagne van Hand in Hand wordt een racistisch filmpje virtueel de wereld ingestuurd dat per dislike minder racistisch wordt. Vertrekpunt van de campagne is het zinnetje: ik ben geen racist maar. Een voorzichtige opener waarna iemand toch aan een racistisch betoog begint.
HAND IN HAND lanceert een nieuwe antiracismecampagne: i

Met de nieuwe campagne ‘Ik ben geen racist maar…’ wil Hand in Hand mensen bewust maken dat racisme uiting krijgt in het dagelijks denken en handelen van mensen, vaak onbewust en gestoeld op stereotypen die ons worden aangereikt door de media.

 

Verhalen over racisme en discriminatie domineren het medialandschap. De laatste gebeurtenissen in Parijs “je suis Charlie” en recente uitspraken van beleidsmakers “je suis berber” beginnen het discours te kleuren met normalisering en polarisatie tot gevolg. Racisme en discriminatie worden beschouwd als een individuele mislukking en worden bovendien overgerelativeerd. Voor Hand in hand kan er geen samenlevingsmodel in stand gehouden worden dat bevolkingsgroepen uit elkaar drijft en nog erger systematisch uitsluit op alle levensdomeinen ( onderwijs, huisvesting, arbeid, zorg, …).

 

Hand in Hand probeert al jaren door met verschillende campagnes de aandacht op het bestrijden van racisme en discriminatie bespreekbaar te maken. De laatste campagne ‘ jobdiscriminatie’ ging een stap verder en eiste al concrete maatregelen ter bevordering van duurzame tewerkstelling van mensen met een migratieachtergrond en de aanpak ter bestrijding van institutionele discriminatie.

 

Met de nieuwe campagne ‘Ik ben geen racist maar…’ wil Hand in Hand mensen bewust maken dat racisme uiting krijgt in het dagelijks denken en handelen van mensen, vaak onbewust en gestoeld op stereotypen die ons worden aangereikt door de media.

 

Met deze campagne wordt een racistisch filmpje virtueel de wereld ingestuurd dat per dislike minder racistisch wordt. Vertrekpunt van de campagne is dit zinnetje dat we elke dag horen. Een voorzichtige opener waarna iemand toch aan een racistisch betoog begint. In een filmpje op www.ikbengeenracistmaar.be zien we een vrouw hetzelfde doen. Met één verschil: wie haar onderbreekt door te disliken kort het racistische filmpje enkele milliseconden in. Het doel? Met z’n allen massaal disliken zodat het racistische discours in het filmpje helemaal verdwijnt. Je kan op de website ook een manifest ondertekenen dat de overheid oproept om meer te ondernemen tegen racisme en discriminatie.