De winter is in aantocht en bij sluiting van een spelotheek staat er op zeker avond een dakloos gezin voor de deur. VZW JONG kan hen wel iets aanbieden, maar de middelen zijn beperkt: een babbel, koffie, thee, beschutting voor de regen. Wat we ook kunnen doen is Amina’s verhaal delen. Want dat kan ze zelf niet.
Amina (*) is een meisje van 13 maanden en woont in Gent. Amina heeft een hele toekomst voor zich, waarbij opgroeien nu haar belangrijkste taak zou moeten zijn. Toch start ze met de grootst denkbare achterstand in onze samenleving. Amina is namelijk dakloos.
Zij en haar ouders dwalen al dagen door de straten van Gent op zoek naar beschutting, voedsel en veiligheid. De bagage die ze bij zich dragen is het enige bezit. De vermoeidheid kan je van hen aflezen. De spelotheek lijkt op dat moment de enige plek om een paar uurtjes tot rust te komen. Even wat ruimte voor Amina om zich vrij te kunnen bewegen en te spelen.
Haar ouders worden onrustiger naar mate de minuten verstrijken, ze maken zich zorgen om de nacht die komt. Samen met de spelotheekmedewerkster bellen ze alle denkbare diensten af, op zoek naar een slaapplaats. Maar op deze vrijdagnamiddag lijkt dit een onhaalbare opdracht. Vele diensten kunnen geen passende hulp bieden. De Gentse nachtopvang lijkt de enige mogelijke piste, maar ook die heeft onvoldoende capaciteit om Amina structureel op te kunnen vangen.
Zo vormt de inkomhal van een bankinstelling de enige plaats waar het gezin nog terecht kan. Een noodoplossing die intussen al dusdanig frequent is ingezet dat we eerder spreken van routine.
Het voorbije jaar is veel gezegd over kinderarmoede en het (basis)recht op wonen. Diverse keren zijn mensen de straat opgegaan om duidelijk te maken dat we meer zorg moeten dragen voor de dakloze gezinnen in Gent. Dat dak- en thuisloosheid kinderen en jongeren hypothekeert is een vaststaand feit. Dat dak- en thuisloosheid psychologische, pedagogische en sociale gevolgen heeft, is geweten.
Samen met andere middenveldorganisaties en bezorgde burgers sloot VZW JONG zich dan ook aan bij dit protest. Onder de koepel “Geen kind op straat” wilden we een krachtig signaal geven en in gesprek te gaan met beleidsmakers. Amina is immers geen uitzondering. Het aantal meldingen van dakloze gezinnen stapelt zich op. De crisissen worden talrijker en schrijnender.
Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen werd het nieuws overheerst door de felle discussies over de staat van veel sociale woningen. Allemaal mensonwaardige situaties waar we vol afschuw naar luisteren. Maar wat als je dan beseft dat Amina graag zou kiezen voor een huis waar de meesten van ons nog geen 30 minuten in willen blijven staan? Wat als dit haar enige kans zou zijn op de zekerheid van een plek om te slapen, niet enkel voor die avond maar voor alle andere dagen van de week? En wat als Amina niet het enige kind is in onze stad die maar wat graag zou kiezen voor een onleefbare woning?
Amina is niet alleen. Er zijn meer dan 250 kinderen dakloos in Gent.
Over de oorzaak van hun kwetsbaarheid oordeelt VZW JONG niet. Wel willen we proberen om hen een stem te geven en op te komen voor hun belangen. Elk kind is een kind met rechten. Elke mens is een mens met mensenrechten.
In tijden van politieke onderhandelingen vragen wij, als pluralistische organisatie, dan ook om verantwoordelijkheid op te nemen en ernaar te handelen. De verkozen politici dienen de mensenrechten van alle Gentse inwoners te respecteren, zo ook die van Amina.
(*) Om anonimiteit te verzekeren, werd de naam van het kind in kwestie aangepast.
--
Input/geschreven door Kristel De Ost (spelotheekmedewerker), Martine Van Limbergen (spelotheekmedewerker), Nora Benchicar (gebiedscoördinator)
Over de auteur:
Vzw Jong is een jeugdwelzijnsorganisatie met deelwerkingen in verschillende buurten van Gent. Meer info op www.vzwjong.be.