Het werk van 40 Iraanse kunstenaressen die leven en creëren in Iran.

Kif Kif trok naar de tentoonstelling 'Unexposed' in Brussel. Uit de 400 kandidaten (allemaal Iraanse vrouwen), die gereageerden op een Facebook oproep, werden er 40 geselecteerd waarvan de kunstwerken tot 25 december te bewonderen zijn in de kelders van Tour en Taxis.
Het werk van 40 Iraanse kunstenaressen die leven en cre
 

Kif Kif trok naar de tentoonstelling 'Unexposed' in Brussel. Uit de 400 kandidaten (allemaal Iraanse vrouwen), die reageerden op een Facebook oproep, werden er 40 geselecteerd waarvan de kunstwerken tot 25 december te bewonderen zijn in de kelders van Tour en Taxis.

Fery Malek-Madani, de curator van het project, heeft twee maanden doorgebracht in Iran om elk van de verkozen kunstenaressen te ontmoeten om naar hun verhaal te luisteren, om zo een beter inzicht in hun leefwereld te verwerven.

De focus ligt op vrouwelijke kunstenaars die tussen 1971 en 1991 geboren zijn of die m.a.w. opgegroeid zijn onder het regime van de Islamitische republiek. “Je kunt ze gedurende heel hun leven dwingen om in één richting te denken maar ze kunnen iets totaal anders creëren” haalt Fery aan. Het gaat vooral over thema’s waarmee de vrouwen zelf geconfronteerd zijn, van het lichaam tot urbanisatie, traditie en oorlog.

Wat deze expositie ook bijzonder maakt is dat de werken voor de eerste keer openbaar te zien zijn in Brussel, ze zijn om verschillende (politieke en religieuze) redenen nooit eerder tentoongesteld in Iran, vandaar de titel “Unexposed”.

 

Mahdokht KASAEI NASAB – I have gotten lost in my own maze
Een zelfportret van Mahdokht op haar visumaanvraag en het metroplan van Parijs. Ze wenste haar studies verder te zetten in Frankrijk, maar haar aanvraag voor een visum is geweigerd. “In de virtuele wereld (internet) hebben we het gevoel dat we een deel zijn van dit geglobaliseerde dorp”

Sara ABRI - Relation
In een land zoals Iran waar er veel beperkingen, segregatie tussen man en vrouw enz is, is het moeilijk om een relatie te hebben met iemand van het andere geslacht, waardoor de relatie voornamelijk telefonisch beleefd wordt.


 

Fariba DEGHANIZADEH – The Bride in black

De 24 jarige artieste uit Yazd stamt van een zeer religieuze familie af maar ze is niet volledig gesluierd wat niet geapprecieerd wordt binnen haar kring. Nadat ook de man waarmee ze wou trouwen dit niet kon aanvaarden omdat het ook voor zijn familie niet door de beugel kon, heeft zij zichzelf kaalgeschoren om dit aan te klagen.


 Delara PAKDEL – Station

Het humoristische werk van Delara beeldt personages van Perzische miniaturen uit in het metrostation van Tehran. Hiermee protesteert ze tegen het westen dat de Iraanse maatschappij altijd zeer eenduidig als zeer traditioneel omschrijft.

“Onze maatschappij is verre van traditioneel, soms volgen we onze gebruiken en praktijken gewoon oppervlakkig op, zonder hun concept en betekenis te begrijpen. Als we die gewoonten kwijt zouden raken, zou het lijken alsof er niets was gebeurd. 

In dit werk probeer ik die zogenaamd traditionele praktijken te relativeren. Ik probeer aan te tonen dat we, ondanks het feit dat we op de rand van globalisatie staan, nog steeds worden afgebeeld als een traditionele maatschappij, of typisch uit het Midden-Oosten.”

NOG ÉÉN MAAND TE ZIEN IN TOUR & TAXIS

Openingsuren: open van dinsdag tot zondag van 11 tot 18h, vrije toegang! / geleide bezoeken zijn mogelijk op aanvraag voor groepen vanaf 10 personen (gratis).
 

Waar? Tour & Taxis, in de centrale expositieruimte. Voor meer details en het complete uurschema klik hier