Hoe kunnen maatschappelijk werkers nieuwe duurzame levensmethodes promoten en agenten van verandering worden?

Studenten Sociaal werk uit België, Tsjechië, Finland, Duitsland, Litouwen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk werden in Antwerpen uitgenodigd om samen rond een vraag te werken: Hoe kunnen maatschappelijk werkers nieuwe duurzame levensmethodes promoten en agenten van verandering worden?
Hoe kunnen maatschappelijk werkers nieuwe duurzame leve

Studenten uit het Verenigd Koningrijk konden op hun beurt bijdragen tot de discussie over ‘superdiversiteit’ in Birmingham en deze vergelijken met Antwerpen.

 

[English version below]

Het Intensief Programma Sociaal Werk en Duurzaamheid (IP SOS) 2013 Antwerpen, was een tien dagen durend programma dat werd gecoördineerd door Jurgen Basstanie en Katrien Verelst (docenten in Sociaal werk op Thomas More, campus Geel).

Studenten Sociaal werk uit België, Tsjechië, Finland, Duitsland, Litouwen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk werden in Antwerpen uitgenodigd om samen rond een vraag te werken: Hoe kunnen maatschappelijk werkers nieuwe duurzame levensmethodes promoten en agenten van verandering worden?

Thema’s zoals armoede, diversiteit en mentale gezondheid kwamen vaak aan bod. Deze problemen kunnen ons vermogen om duurzame ontwikkelingsprogramma’s te implementeren, sterk beïnvloeden. Deze ontwikkelingsprogramma’s kunnen op hun beurt nieuwe levensstijlen cultiveren.

Centraal stonden de problemen rond duurzame ontwikkeling en milieu. Beide coördinatoren identificeerden deze problemen als essentiële aandachtspunten binnen de training van de toekomstige maatschappelijk werker.

Het IP SOS programma gaf studenten de gelegenheid hun ideeën te delen en nieuwe praktijken te ontwikkelen die een duurzamere levensstijl kunnen bevorderen en promoten. De toekomstige maatschappelijk werker zal deze ideeën en innovaties later kunnen implementeren in zijn/haar gemeenschap.

Ook werd er heel wat culturele kennis uitgewisseld tussen de verschillende nationaliteiten. Aangezien de Litouwse boeren zich al decennialang in coöperaties verenigen konden de studenten uit Litouwen in grote mate bijdragen tot de kennis van de groep aangaande de werking van de coöperaties. Studenten uit het Verenigd Koningrijk konden op hun beurt bijdragen tot de discussie over ‘superdiversiteit’ in Birmingham en deze vergelijken met Antwerpen.

De discussie over duurzaam leven en hoe die best te promoten werd gekenmerkt door de eigenheid van elke nationaliteit. 

De studenten voegden hun eigen kijk toe aan het promoten van duurzaam en hoe dit inzicht te koppelen aan de manier waarop de actuele milieubeweging intrinsiek verbonden is met verschillende problemen waarmee maatschappelijk werkers kunnen geconfronteerd worden in de praktijk.

Tijdens de tien dagen konden de studenten lezingen bijwonen van specialisten uit het beroepsleven en de academische wereld. Ook praktijkbezoeken behoorden tot het programma. Hier konden de studenten zich verdiepen in hun vak en nuttig onderzoek uitvoeren.


De uitstappen die de studenten maakten:


 Antwerpen Averechts wandeling
 Voorstelling van Antwerpen in het stadhuis door Nabilla Ait Daoud
 Bezoek aan Payoke
 Ecohuis
 Bezoek Amnesty International en workshop
 Debiekorf Shelter
 Welvaert Time circus Duurzaamheid en kunst MAS Museum, Antwerpen en migratie.
 Habbekrats
 Daguitstap naar Thomas More, campus Geel; het psychiatrisch ziekenhuis en andere instellingen in de Geelse gemeenschap
 Madam Fortuna Sociaal Artistiek Werk

 

Taken van de studenten

 

De coördinatoren deelden de studenten op in zeven groepen. In elke groep waren studenten van alle nationaliteiten vertegenwoordigd. Deze kregen de opdracht een artikel en een presentatie over een gekozen thema voor te bereiden. Een panel van specialisten in hun vakgebied en vertegenwoordigers van Passwerk, Kif Kif, de 8 en de Thomas More Hogeschool beoordeelde hun werk. Een korte beschrijving van hun bevindingen vindt u hieronder. De integrale artikels zullen allen in het Dossier IP SOS verschijnen op de website van Kif Kif.  

 

Diversiteit

Het artikel over 'diversiteit' beschrijft de impact van immigratie op de dynamiek van een gastland. Het immigratie proces heeft in de voorbije 20 jaar een effect gehad op de dynamiek van het gastland. De variatie in patronen van immigratie heeft een maatschappij gecreëerd waarvoor het concept ‘multicultureel’ niet meer toereikend is. In plaats daarvan gebruiken we nu de nieuwe academische definitie ‘superdiversiteit’, die als de “diversificatie van diversiteit” beschreven wordt. Het doel van het artikel over 'Diversiteit' is te tonen hoe maatschappelijk werkers verschillende nationaliteiten en culturele groepen in de gewone maatschappij kunnen samen brengen door middel van communicatie. 

De rechten van de mens

Volgens het artikel over 'de rechten van de mens' is het de taak van de maatschappelijk werker om de gemeenschap aan te sporen deel te nemen aan beleidsvormingsprocessen. De groep ijverde verder voor een vereenvoudiging van het proces waarmee klanten aanspraak kunnen maken op hun rechten en wezen ook met beschuldigende vinger naar de overheid. Deze stelt onvoldoende middelen ter beschikking waardoor de maatschappelijk werker onmogelijk kan garanderen dat zijn cliënten succesvol toetreden tot en deelnemen aan de samenleving. Het is de opdracht van de maatschappelijk werker om onder deze omstandigheden toch een zo goed mogelijke dienstverlening aan te bieden.

Duurzame ontwikkeling

De derde groep werkte rond het thema ‘duurzame ontwikkeling’ en poneerde in het artikel dat enkel door duurzaam te leven, mens en natuur met elkaar in ‘productieve harmonie’ (zonder te veel grondstoffen te verbruiken) kunnen leven. De ideologieën achter duurzame ontwikkeling zijn gebaseerd op de basisconcepten van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaam ondernemen focust niet op het maken van winst maar probeert bedrijven bewust te maken van de impact die zij op het milieu en de mens hebben.

Armoede 

Ook de problematiek van 'armoede' werd in een van de groepen besproken. Armoede is meer dan alleen een gebrek aan middelen om een betere levensstandaard te verwerven. Armoede is volgens de definitie in het artikel een combinatie van een gebrek aan middelen en een gebrek aan innerlijke weerbaarheid, bijvoorbeeld het ontbreken van sociaal en emotioneel kapitaal. Deze twee aspecten van armoede worden in het artike innerlijke en uiterlijke armoede genoemd. Tijdens de presentatie linkten de studenten de verschillen tussen arm en rijk aan zowel innerlijke als uiterlijk armoede om zo de discrepantie tussen beide groepen te illustreren. Het is de taak van de maatschappelijk werker om via communicatie en staatsmiddelen de kloof tussen armen en rijken te overbruggen.

Milieu

Volgens de studenten moeten ook bij de problematiek 'milieu' de lagere sociale klassen betrokken worden. Dit kan door middel van educatieve interventies/sensibiliseringscampagnes. Armoede en onderdrukking verhinderen vaak dat de milieuproblematiek bij deze laag van de bevolking gehoord wordt. Het is de taak van de maatschappelijk werker om hier verandering in te brengen. Dit kan door deze groepen te laten deelnemen aan ecologische debatten en actieve participatie te stimuleren.

Sociale economie

Het artikel over 'sociale economie' identificeert de maatschappelijk werker als degene die de kloof tussen maatschappij, politiek en economie kan overbruggen. Deze kloof dichten zou duurzame ontwikkeling stimuleren, maar de groep wijst erop dat het wegwerken van dergelijke verschillen lang zal duren. Deze taak volbrengen zal de verantwoordelijkheid zijn van een volgende generatie maatschappelijk werkers. Onderwijs zal deze mensen een economische stem geven die de overheid zal dwingen de nodige aanpassingen te maken. De rol van de maatschappelijk werker bestaat erin deze verandering te faciliteren door vaardigheden bij te brengen, hulpmiddelen aan te reiken en een platform aan te bieden waar deze klassen samen kunnen ijveren voor een betere maatschappij en een duurzamere economie.

Noord-Zuid 

Het Noord-Zuid artikel zoomt uit van het nationale niveau en in op de ongelijke verdeling van rijkdom op het globale niveau. Deze verdeling vormt een obstakel voor het oplossen van de huidige ecologische en economische crisis. Leven in een duurzame wereld zal een globale inspanning voor eenzelfde project vereisen. De maatschappelijk werker kan hiertoe bijdragen door deze problematiek aan te klagen en zoveel mogelijk informatie te verschaffen aan zowel de beleidsmakers als de gewone burgers. Op die manier kan de maatschappelijk werker beide partijen stimuleren hun kennis wereldwijd en op een vrije basis uit te wisselen.


Review

Tijdens het IP werden en ook verschillende sociale activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld een pizza-avond in restaurant Giovanni’s, een ‘culturele drink’ waar de studenten hun eet- en drinktradities konden delen met elkaar, en een avondje film waar gekeken werd naar ‘Sunday Bloody Sunday’, een film die de opkomst van diversiteit en seksualiteit in de jaren 70 benadrukt. Deze momenten gaven de studenten de kans om elkaar en elkaars cultuur beter te leren kennen.

Het IP SOS programma was een groot succes. Het project was zowel leerrijk als leuk. Veel van de deelnemers blikten tevreden terug op de ervaring en konden veel nieuwe ideeën meenemen naar hun thuisland. Verder was ook iedereen het erover eens dat het IP ook vele nuttige ideeën voor de toekomstig maatschappelijk werker had voortgebracht.

Tijdens dit IP werd er niet alleen aandacht besteed aan de huidige thema’s binnen Sociaal Werk, maar er werd ook gekeken naar de toekomstige rol van de maatschappelijk werker binnen duurzame ontwikkeling. Duurzaam ondernemen en leven krijgt vaak te weinig aandacht in de sociale sector. Het IP slaagde erin om de huidige relatie tussen de maatschappelijk werker en zijn cliënt te evalueren en deze te kaderen binnen een aanpak die ook rekening houdt met duurzame ontwikkeling.

Als gevolg van de levendige en goede sfeer tussen de deelnemers werd onverwacht een professioneel ondersteunend netwerk opgebouwd. Dit netwerk zal in de toekomst een platform bieden voor verdere samenwerking en informatie-uitwisseling.

We hopen dat het IP SOS van 2014 even succesvol zal zijn als het programma van dit jaar.

 

>>> Vertaling: Linguapolis Thomas More Hogeschool (Campus Geel) 
>>>> De artikels van de studenten zal u in de komende weken vinden in het dossier IP SOS op Kif Kif  

 

The IP SOS 2013 Antwerp, was a 10 day conference coordinated by Jurgan Basstanie and Katrien Verelst (Social work Lecturers at the Thomas More Geel campus)

Social work students Representing: Spain, Finland, Belgium, UK, Germany, Lithuania and the Check Republic were invited to Antwerp for a interactive program on how social workers can become agents of change, charged with the responsibility raising awareness and promoting new Sustainable methods of living. The IP SOS conference provided a platform for discussing issues such as Poverty, Diversity and mental health as issues that can have a profound impact on our capacity to implement sustainable development programs that can lead to new ways of living. The program was primarily based on issues that revolve around sustainable development and environmental issues. It is these issues the co-ordinators believed to be relevant for future social workers to focus within their practice.

The IP SOS program offered the students an opportunity to share ideas and develop new innovative practices that can enhance and promote a more sustainable way of living. These shared ideas and innovations could then be brought back to the communities that the social workers will serve. One interesting point for the students and organisers was the exchanging of pre-existing concepts from each group. For example the students found it interesting that Lithuania has a long history of co-operatives. This meant that the students from Lithuania already a knowledge base of how co-operative systems worked and were able to share this knowledge with other groups. Representatives of the UK were able to bring a working knowledge of superdiversity from Birmingham. This enabled them to add to the diversity discussions and offer the comparison between Antwerp and Birmingham.

Students form each country brought with them their own distinct visions of what needs to be done in order to promote sustainable living and change the individuals perception of how the current Environmental movement is intrinsically linked to various issues that social workers may be faced within the course of their practice.

The students had the chance to attend lectures given by various specialists; these included both academic and professional speakers. The students were able to hear these lectures on the campus along with the opportunity to visit various places of field work in order to develop their understanding as well as conducting useful research into their subject areas.


Field Trips:

 Antwerpen Averechts walk
 Introduction to Antwerp in the city Hall by Nabilla Ait Daoud
 Visit to Payoke
 Ecohuis
 Amnesty International field visit and workshop
 Debiekorf Shelter
 Welvaert Time circus Sustainablity and art MAS Museum, Antwerp and migration.
 Habbekrats
 Day trip to Geel Thomas More university campus; the psychiatric unit in the town and various other institutions within the Geel community.
 Ecohouse
 Madam Fortuna Social Artistic Work


In order to maximise the potential benefits of sharing culturally distinct ideas the students were split into seven mixed groups and were each assigned a task of producing an article and presentation on their delegated subject. Listed below is a brief description of the findings presented by each group through the articles and final presentations.

The Diversity article focused on how the immigration process of the last 20 years has had a profound effect on the dynamics of the host society. The variation in immigration patterns has created a society that has moved from the multicultural concept to a new academic definition of superdiversity, which is described as the “diversification of diversity”. The objective of the article is to show the ways in which social workers can bring the different nationalities culturally distinct groups into mainstream society through communication.

The Human Rights group highlighted the duty of social workers to empower people to participate in policy-making processes and facilitate the mechanism by which clients can actively seek their human right entitlement. The article highlighted the failures of the government in making the resources available and providing the funding for social workers harder to help communities and people to participate in society. The key is to find a balance between our challenges in social work by dealing with the minimal resources and support given by the government.

The article by the Sustainable Development group presented the argument that sustainability creates and maintains the conditions where humans and nature can coexist in productive harmony, in a manner that permits reasonable consumption of resources. The ideologies behind sustainable development are based on the foundations of corporate social responsibility that goes beyond the conventional focus on profit and attempts to install sense of responsibility and duty of care towards the environment and the impact that business have on the well-being of consumers.

The article on Poverty focused on how the concept represents more than simply having a lack of material resources to offer possibilities to obtain a better standard of living. A definition of Poverty presented by the group combines the material deprivation along with the lack of internal resources such as emotional and social capital. The group termed this as inside and outside poverty. The presentation highlighted the gap between the wealthy and impoverished individual in relation to the inside and outside explanation of poverty. The article then raised the idea of the role of social work being to attempt to bridge the gap between the rich and poor through communication.

The Environment article described how the role of Social work will be to use educational interventions to reach the lower class social groups. It is often the middle classes whom are reached when it comes to environmental issues. The article highlighted this could be due to the much more numerous lower classes often having higher priority problems such as poverty or oppression. The group believed that social workers could change this. It was argued that this is not a group that can be left on the margins of societal and environmental issues. Social work can aid them in both taking part in the ecological debates and the following action.

The article on Social economy argued that social workers can create bridges between society, policy and the economy. This can make our approach to life more sustainable. The group discussed that full application of the concept of social economy is still somewhat far away, this will be a job for tomorrow’s social workers. Empowering and educating the people will affect the economy and put the policy makers under pressure to make suitable changes. Social workers bring the tools and skills to the people, giving them space and a voice to contribute together against the current system to promote a more positive society and sustainable economy.

The North South article highlighted the economic differences between the North and Southern parts of the globe. The article described this division of wealth to not be productive for solving worldwide problems. A sustainable world occurs within a fair world. The articles idea is that for a more sustainable world all nations will need to work together on the same project: a healthy and sustainable world. The role of social workers will be to inspire both the people and the policy makers through education and advocacy to share knowledge globally via a fair exchange of ideas.

The IP also organised various social activities such as Pizza night at local Restaurant Giovanni’s; cultural aperitif; movie night showing Sunday Bloody Sunday, which highlighted the emergence of diversity in the 1970’s. all these social events gave the students a chance to interact and acknowledge the cultural diversity of the IP attendees.

The IP SOS program seemed to be a very successful enterprise that turned out to be both educational and fun. In the course of our observation and recording we were able to conduct interviews of the students who all stated that they had a great time and took many ideas back to their homelands

Participants all agreed that it progressive program, offering ideas for tomorrows social worker. The focus was not only on current social work practice but also on the role of the social worker in the future. The programs main theme of ecological and sustainable development is an area that has received scarce attention in relation to social work practice. This program has been successful in combining the current role of social work and their relationship with the service user into a more holistic based practice that takes into consideration the effects of modern ways of living on our environment and future sustainability.

A result of the vibrant atmosphere created by all the participants, had the unintended consequence of building a professional network of support that provides a platform for future collaborations and sharing of information.

All in all we hope that next year’s IP SOS in 2014 is as successful as this year’s program.