Interview met Anouk Torbeyns: 'Het nieuws hoort een weerspiegeling te zijn van onze maatschappij'

StampMedia is een persagentschap voor jongeren dat werkt rond media en journalistiek. Binnen het kader van de School of Journalism – Antwerp kreeg ik de kans om enkele vragen stellen aan Anouk Torbeyns, een vrijwilliger bij StampMedia.
Interview met Anouk Torbeyns: 'Het nieuws hoort een wee

De media zijn tegenwoordig heel sensationeel gericht, ze zijn vaak meer bezig met hoeveel kijkers of lezers ze hebben dan met de effectieve kwaliteit van hun nieuws.

 

StampMedia is een persagentschap voor jongeren dat werkt rond media en journalistiek. Iedereen tussen de 16 en 26 jaar oud is er welkom om met tekst, video of foto iets naar voren te brengen. Het is volledig vrijwillig en heel flexibel. Binnen het kader van de School of Journalism – Antwerp kreeg ik de kans om enkele vragen stellen aan Anouk Torbeyns, een vrijwilliger bij StampMedia.

Anouk Torbeyns studeert Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven en is sinds een jaar actief bij StampMedia. ‘Ik vind StampMedia een heel mooi initiatief. Het geeft jongeren de kans om ervaring op te doen in de journalistiek en een alternatieve vorm van media aan te bieden. StampMedia is heel divers, iedereen is er welkom en we proberen ook de diversiteit in beeld te brengen, wat bij andere media regelmatig ontbreekt.’

Hoe ben je bij StampMedia terecht gekomen?

Anouk: ‘Ik had een opiniestuk geschreven en op sociale media gedeeld en een van de medewerkers van StampMedia heeft dit gelezen en me vervolgens voorgesteld om voor hun te komen schrijven. Uiteraard zag ik dit wel zitten. Ik ben nu een reporter en mag heel zelfstandig werken. Andere media werken vaak met voorgelegde onderwerpen, maar wij mogen volledig kiezen over wat we willen schrijven, wat ik een grote troef vind van StampMedia. Wie geen inspiratie heeft kan gebruik maken van de voorstellen die al op tafel liggen, maar eigen ideeën zijn altijd welkom en worden heel erg aangemoedigd.

Wat is volgens jou het grootste pluspunt van StampMedia?

Anouk: ‘Dat is een moeilijke vraag, er zijn er zo veel. Maar ik vind zelf de diversiteit een heel positief punt, zowel dat er veel diversiteit is in de redactie van StampMedia, als het in beeld brengen van de diversiteit. Ook dat het volledig om jongeren draait is interessant, dit is een heel ander perspectief dan bijvoorbeeld De Morgen of De Standaard. We proberen creatief en innovatief te zijn in wat we naar voren brengen, omdat er zoveel verschillende media zijn dat je moet opvallen, anders verdwijn je in de massa. Er zijn in mijn ogen dus heel veel verschillende pluspunten. Moest ik toch nog iets mogen veranderen, zou ik het op verschillende locaties vestigen. Zo bereiken we meer publiek en trekken we ook meer mensen uit verschillende omgevingen aan.’

Hoe ervaar jij de media in het algemeen?

Anouk: ‘De media zijn tegenwoordig heel sensationeel gericht, ze zijn vaak meer bezig met hoeveel kijkers of lezers ze hebben dan met de effectieve kwaliteit van hun nieuws. Natuurlijk stoort het mij ook dat er zo weinig diversiteit in de media komt en achter de schermen werkt. We leven in een diverse maatschappij, het nieuws hoort een weerspiegeling te zijn van onze maatschappij, wat wil zeggen dat de mensen verantwoordelijk voor het nieuws ook wel wat diverser mogen zijn. Ik hoop dat StampMedia anderen inspireert om hier verandering in te brengen en jongeren aan te moeden, ongeacht hun afkomst, geloof, gender, om hun stem te laten horen.

Zie jij een carrière in de media zitten?

Anouk: ‘Ik studeer in januari af in de communicatiewetenschappen, ik hou mijn opties open maar de kans is toch groot dat ik verder ga in de wereld van de journalistiek. Door het schrijven van mijn thesis ben ik ook meer interesse gaan krijgen naar het voeren van onderzoek, dus het beroep onderzoekjournaliste spreekt mij bijvoorbeeld heel erg aan.’

Meer informatie over de School of Journalism kan je vinden in dit dossier.