Interview met Australisch stand-up comedian Aamer Rahman [vrijdag 6/06 in CC Berchem]

Vrijdag is Aamer Rahman op uitnodiging van ‘Nuff Said’ in Antwerpen voor zijn comedy show The truth hurts, Kif Kif interviewde hem alvast vóór zijn komst.
Interview met Australisch stand-up comedian Aamer Rahma

Ik wil geen show geven voor mensen die het niet eens zijn met mij, om hen toch maar te proberen te overtuigen tijdens mijn show. Ik wil gewoon dat mensen komen en zich amuseren tijdens mijn optreden.

 

Vrijdag is Aamer Rahman op uitnodiging van ‘Nuff Said’ in Antwerpen voor zijn comedy show The truth hurts, Kif Kif interviewde hem alvast vóór zijn komst. Op het moment van het interview bevindt Aamer zich, met 8 uur tijdsverschil, in het warme Australïe. Hoewel ondergetekende met plezier even over en weer naar Australië geweest zou zijn voor het interview, hebben we ons moeten beroepen op de geweldige technologie van vandaag de dag: een Skype-interview.

Het is niet de eerste keer dat Aamer Rahman naar België komt. Om het even te schetsen, de laatste keer dat Aamer in België was, en meer specifiek in Antwerpen, was ten tijde van Filip Dewinters campagne met zijn dochter als model. Aamer heeft toen duidelijk met eigen ogen een mooi voorbeeld kunnen zien van hoe er vanuit bepaalde hoeken op diversiteit wordt gereageerd in Vlaanderen.

Kif Kif: Dus Aamer, voor de mensen die geen idee hebben wie jij bent, wat moeten we weten over jou?

Ik ben Aamer Rahman en ik ben een stand-up comedian. Mijn roots liggen in Bangladesh, maar ik ben geboren in Saudi-Arabië. Ik heb in Saudi-Arabië gewoond, ben naar Australië verhuisd, dan terug naar het Midden Oosten om uiteindelijk weer in Australië te belanden. Ik ben eigenlijk zeer toevallig stand-up comedian geworden. Het was niet iets wat ik ooit had gepland te doen, of iets wat ik al eerder had gedaan in mijn leven. Mijn vriend Nazeem had zich ingeschreven voor een comedy westrijd. Nadat ik hem had gezien in de eerste ronde van de wedstrijd, besliste ik om mezelf ook in te schrijven. We deden het beiden zeer goed. Daarna zijn Nazeem en ik gestart als comedy duo: Fear of a Brown Planet. Nu ga ik solo. Zowel Nazeem als ik zijn steeds vaker bezig waren met soloprojecten, mijn solodebuut was een logische stap.

Kif Kif: Vrijdag ben je hier in Vlaanderen om je comedy show The truth hurts te brengen, waaraan kunnen we ons verwachten?

Wel, je mag je verwachten aan politieke issues. Ik zal het ook hebben over hip hop en een beetje over superhelden, want ik ben best wel een nerd (lacht). Over het algemeen heb ik het over alle zaken die mij interesseren.

Kif Kif: Wat inspireert jou om op een podium te staan en naast superhelden en hip hop vooral ook te praten over gevoelige thema’s zoals racisme, immigratie, islam, waarbij soms termen als controversieel naar je hoofd geslingerd worden?

Eerst en vooral, voor mij zijn het geen controversiële thema’s. Want de issues die ik aanbreng, zijn zaken waar mijn vrienden en ik altijd over praten. Voor mij zijn thema’s uit mijn show gewoon voorbeelden van normale conversaties. Ik zit niet neer met de gedachte, ok, vandaag zal ik eens een mop bedenken waardoor de blanke bevolking echt kwaad zal worden. Dat is niet de reden waarom ik een grap uitschrijf. Ik maak grappen zodat mensen die hetzelfde ervaren als ik eens goed kunnen lachen. Ik snap wel dat mensen die het niet gewoon zijn om zulke zaken te horen, mijn grappen controversieel vinden, maar voor mij zijn het dus dagelijkse conversaties.

Kif Kif: Ik kan wel even uitweiden over discriminatie op de arbeidsmarkt en andere talrijke diversiteitsissues hier in België, maar hoe is het gesteld in het prachtige Australië?

Australië is inderdaad een prachtig land, en ook op cultureel vlak is het best interessant. Maar er is nog altijd veel racisme hier in Australië, waardoor het ook het onderwerp is van heel wat van mijn shows. Wij hebben een zeer rechtse eerste minister, racistisch en heel erg anti-moslim. Vooral de procedures voor asielzoekers zijn zeer wreed hier in Australië. En verder is het natuurlijk ook zo dat je makkelijker een job vindt met een Angelsaksische naam. Zo zijn er bevoorbeeld heel veel mensen, vooral moslims, die plots wel gecontacteerd worden voor een job wanneer ze hun naam op hun cv vervangen door een typische Engelse naam. Het is zeker niet zo erg in Australië in vergelijking met sommige Europese landen, maar op politiek vlak is de retoriek en het beleid ook wel racistisch getint.

Kif Kif: Heb je ooit een reactie gekregen op je optredens die je nooit zal vergeten? Zowel positief als negatief?

Ik heb ooit eens een grap gemaakt over Australische soldaten. Achteraf kwam er een man naar mij die heel erg kwaad was en die met mij in discussie ging. Maar zoiets gebeurt eigenlijk zelden tegenwoordig. Nu weten mensen meestal wat ze kunnen verwachten bij mijn shows, en ze worden dus niet meer verrast door de zaken die ik te vertellen heb. Verder vind ik het tof wanneer mensen me vertellen dat ik het heb over zaken waar zij al lange tijd over nadenken, of discussies die ze met mensen hebben die ze dan plots kunnen uitklaren met mijn video’s. (lacht) Weet je, als ik al een paar mensen vooruit kan helpen om een discussie te winnen, dan ben ik gelukkig!

Kif Kif: Wat voor publiek trek je dan zoal aan?

Het overgrote deel van mijn publiek zijn kleurlingen, moslims, jonge politiek geëngageerde mensen en ik vind dat geweldig! Want ik krijg soms de opmerking dat ik enkel comedy maak voor mensen die het met mij eens zijn. En dan zeg ik ook, ja, dat is inderdaad zo, want waarom zou ik dat niet doen? (lacht) Ik wil geen show geven voor mensen die het niet eens zijn met mij, om hen toch maar te proberen te overtuigen tijdens mijn show. Ik wil gewoon dat mensen komen en zich amuseren tijdens mijn optreden.

Kif Kif: Fearlessly outspoken, forcefully intelligent, the Malcolm X factor…dat zijn zaken die over jou worden geschreven in de media, wat doet het met jou wanneer je zulke positieve zaken hoort?

Weet je, uiteindelijk is het gewoon comedy, ik bedoel, ik neem aan dat mensen een manier moeten vinden om het te beschrijven, maar voor mij persoonlijk, ik heb dus nooit het gevoel dat wat ik te vertellen heb echt controversieel is of ongewoon. Wanneer ik een grap schrijf, dan is het eerste wat ik denk: zullen mijn vrienden erom lachen of niet, want zij zijn wel de eersten die mij zullen vertellen of ik echt iets stoms zeg of juist iets grappigs (lacht).

Kif Kif: Wat je net vertelde is allemaal zeer bescheiden, maar is het toch niet zeer moedig? Want uiteindelijk sta je daar wel op het podium te praten voor een publiek dat je aan het lachen wil brengen?

Ik benader het publiek alsof ik het tegen mijn vrienden zou hebben. Als ik wist dat de mensen die naar de show zouden komen bijvoorbeeld extreem-rechts zouden zijn, dan zou ik helemaal niet zo moedig zijn. (lacht) Ik kan alleen maar met zelfvertrouwen op dat podium staan, omdat ik weet dat de mensen die naar mij komen luisteren, mijn ideeën delen. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. En ik heb in mijn carrière ook wel altijd heel hard gewerkt om het juiste publiek aan te trekken. Daarom ben ik ook zeer blij dat ik kan werken met mensen zoals Mourad van ‘Nuff Said. Toen hij mij contacteerde, was ik meteen gewonnen voor het idee om naar België te komen, want ik weet dat hij het op een goede manier zou promoten. Zo’n twee jaar geleden hebben we al eens opgetreden in België, we hebben toen zeer positieve reacties gekregen en we hebben ook nog eens geweldige mensen leren kennen.

Kif Kif: Heb je bereikt wat je wilde bereiken met je comedy?

Eigenlijk wel. Ik vind het geweldig dat mensen die geïnteresseerd zijn in de thema’s die ik bespreek en die daar naar op zoek zijn, nu iets kunnen vinden dat bij hun interesses aansluit. Met mijn filmpjes op Youtube kan ik ook veel mensen bereiken. Het was echt geweldig dat de clip Reverse Racism het zo goed heeft gedaan. Daardoor heb ik veel meer bekendheid gekregen..

Kif Kif: Heb je soms het gevoel dat je mensen iets bijbrengt met je comedy shows?

Heel soms misschien, maar ik denk dat de meeste mensen die luisteren het al weten en vooral luisteren omdat ze al bekend zijn met de issues die ik aanbreng.

Kif Kif: Laatste kans: Waarom mogen we jouw show zeker niet missen vrijdag?

Dit is voor mij echt wel de moeilijkste vraag (lacht)… als je graag wilt horen wat ik te vertellen heb over politieke issues en als je gewoon eens goed wil lachen, dan ben je bij mij ben aan het juiste adres! Ik kijk er alvast naar uit om in Antwerpen op te treden vrijdag. 

 

>>> Aamer Rahman in CC Berchem

Vrijdag 6 juni 2014 / 20u30
CC Berchem, Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem
VVK 10 euro / ADD 12 euro
Reserveren: [email protected] / 03 286 88 20