Lego is ook kunst

De Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaye kwam op het ingenieuze idee om kunst te maken met legoblokjes. De tentoonstelling 'The Art of the Brick' in de Brusselse Beurs loopt nog tot 21 april 2014.
Lego is ook kunst

Omdat deze kunstvorm voor iedereen begrijpbaar en herkenbaar is, is het geen klassieke kunsttentoonstelling. Ze doet mensen terugdenken aan hun jeugd en daardoor heerst er een nostalgische sfeer.

 

Waarschijnlijk heeft iedereen als kind bizarre werelden gebouwd met Lego. Kastelen, circussen, ziekenhuizen, dorpen, … Met Lego heb je uren spelplezier om een creatie in elkaar te flansen. Generatie na generatie. Het speelgoed bestaat uit plastiek blokjes in verschillende kleuren en vormen en het staat bekend om zijn duurzaamheid. Maar nu is het ook tot kunstvorm verheven. Tot 21 april 2014 loopt er in de Beurs te Brussel een tentoonstelling rond dat onderwerp: The Art of the Brick.

Nathan Sawaye

Nathan Sawaye is een Amerikaanse kunstenaar die op het idee kwam om kunst te maken met Lego-blokjes. Hij woont in New York, maar is afkomstig van Oregon. Hij studeerde rechten maar vond dat al snel te saai. In het begin was hij enkel ’s avonds en tijdens het weekend actief bezig met kunst, maar na een tijd kreeg hij zoveel aanvragen binnen dat hij besloot om de advocatuur vaarwel te zeggen. Nu is hij voltijds bezig met Lego en heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt.

Geen eenvoudige klus

Lego-blokjes bestaan uit vierkanten en rechthoeken. Daarmee bouw je een eigen droomwereld op, maar dat is geen eenvoudige klus. Iedereen denkt dat je enkel vierkante en rechthoekige dingen met Lego kan maken, maar dat klopt niet helemaal. In de tentoonstelling zijn er vooral menselijke en dierlijke figuren te zien in allerlei vormen en maten. Het lichaam van mensen en dieren heeft natuurlijk rondingen en geen hoeken. Toch zijn de figuren zeer goed herkenbaar als mens en dier. Ze lijken precies uit tekeningen en schilderijen gestapt te zijn.

Beperkt kleurenpalet

Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan het nabouwen van bekende schilderijen zoals 'De Schreew' of 'De kus'. Schilderijen zijn plat en waarschijnlijk gemakkelijker om na te bouwen. Toch is dat niet waar. Ondanks het feit dat de schilderijen realistisch zijn nagemaakt, moet men rekening houden met een beperkt kleurenpalet van de lego blokjes. Je kan daarmee geen kleuren mengen, zoals met verf. Het resultaat is ondanks alles toch zeer geslaagd.
De achtergrond werd plat gemaakt en in zo realistische mogelijke kleuren gemaakt, met daarvoor de 3D-figuren apart zodat het echt zou lijken.

Geduld loont

Om één kunstwerk te maken is Nathan vaak maanden bezig, omdat het om prulwerk gaat. Met prulwerk wordt er vooral bedoeld dat hij er veel aan geprutst heeft, vooraleer hij de juiste techniek onder de knie had. Hij moest verschillende keren opnieuw beginnen. Het spectaculairste kunstwerk in de tentoonstelling is een skelet van een Tyrannosaurus Rex. Het kunstwerk, waar hij de hele zomer aan gewerkt heeft, bestaat uit 500 000 blokjes.

Nostalgie

Nathan Sawaye is de eerste en enige man ter wereld die Lego als kunst gebruikt. Ik bewonder hem voor zijn moed en geduld. Omdat deze kunstvorm voor iedereen begrijpbaar en herkenbaar is, is het geen klassieke kunsttentoonstelling. Ze doet mensen terugdenken aan hun jeugd en daardoor heerst er een nostalgische sfeer.

Voor meer info over de tentoonstelling zie: http://www.expo-artofthebrick.be/