Op MAF 2011 willen we de urban art een duwtje in de rug geven naar een bredere erkenning. Onder urban art verstaan we alle sociale underground bewegingen en kunstdisciplines die in de stad zijn ontstaan.
De meeste Latino’s in deze wereld zijn mestizo, een genetische mix van inheemsen, Europeanen en Afrikanen. In de Latijns-Amerikaanse dans, muziek, theater… zijn de invloeden uit de drie continenten niet ver te zoeken. Ook Mestizo Arts Festival (MAF) zoekt de confrontatie op van genres, kunstvormen en artiesten. MAF zet in oktober dit jaar de puntjes op de i’s van URBANIZATION, verstedelijking, want de stad is de ideale kweekvijver voor vermenging. Op zoek naar nieuwe ontmoetingen en experimenten met Gerardo Salinas, coördinator van Fiebre, dat MAF organiseert.
Wat willen jullie bereiken met MAF dit jaar?
Op MAF 2011 willen we de urban art een duwtje in de rug geven naar een bredere erkenning. Onder urban art verstaan we alle sociale underground bewegingen en kunstdisciplines die in de stad zijn ontstaan. Je denkt misschien meteen aan hip hop en rap, maar er zijn talloze disciplines die geen naam hebben en in de schoot van andere stijlen zijn ontstaan. Maar de urban art maakt nog steeds geen deel uit van het canon van de kunstensector. Op MAF laten we de gevestigde kunstvormen kennismaken met de urban art.
Bedreig je met zo’n ontmoeting niet juist de essentie van urban art: het underground-karakter?
Wie underground wil blijven, moet underground blijven. Met MAF bieden we jonge artiesten, die dat willen, ook andere kanalen en tonen we welke mogelijkheden ze hebben om zich te ontwikkelen. MAF is eigenlijk een herverdeling van de middelen. Urban art artiesten hebben niet altijd dezelfde mogelijkheden of contacten zoals hun vaak academisch geschoolde collega’s. Tegelijk maken de gevestigde artiesten kennis met een heel andere visie op de stad. Door deze ontmoeting raakt ook het centrum van de kunstensector in beweging.
Jullie staan er ook op dat MAF erkend blijft als kunstenfestival, binnen het Vlaamse kunstendecreet, en niet als participatief project. Is participatie dan geen hoofddoel van MAF?
Toch wel, maar voor ons is de erkenning van de kunstensector een statement. We willen niet zomaar bekend staan als een participatief project dat allochtone jongeren helpt creatief te zijn. Neen, we zijn een kwalitatief kunstenfestival dat de culturele sector mee wilt vormgeven. Onbekende artiesten krijgen een reële kans om zich te bewijzen binnen een professionele organisatie. Anderzijds zijn we door die erkenning van het kunstendecreet aanwezig in het hart van de Vlaamse kunstensector. Alleen daar kunnen we dingen veranderen en de interculturele dialoog een betere kans geven.
Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad (AEYC 2011) vroeg aan jullie een urban festival voor hen te organiseren. Een mooie kans met een aardige subsidie. Waarom weigerden jullie?
We konden het niet aanvaarden om twee redenen. Ten eerste beperken we ons bij Fiebre niet alleen tot urban, het is slechts één van de kunststromingen die we aan bod laten komen. Een puur urban festival is te gespecialiseerd voor ons. Ten tweede willen we de eigenheid van MAF niet verliezen. MAF is een festival van de dialoog tussen kunsten. Hoe mooi ook het aanbod, als organisatie moet je kiezen voor een duidelijk werkveld. Wat niet wegneemt dat we enkele andere projecten hebben lopen voor AEYC 2011.
Hoe verloopt die kunstendialoog op MAF 2011 concreet?
De ziel van MAF zijn de Work in progress-sessies. Artiesten uit diverse organisaties in Antwerpen brengen hun work in progress voor een jury van vertegenwoordigers uit de culturele sector. Het is een soort van scouting van nieuwe talenten. Wie weet wordt een work in progress opgepikt en geproduceerd. Nadien is er tijd voor debat over de doorstroom van jonge talenten. Naast Work in progress zijn er ook unieke samenwerkingen. Zo treedt Score Man, een bigband-orkest van Thomas De Prins, samen op met een selecte groep urban artiesten. Momenteel lopen nog audities hiervoor.
Wat mogen we nog meer verwachten?
Theater met H&G (grimmiger), een hedendaagse versie van het sprookje Hans en Grietje. Sin. Compagnie Káfig. van de internationaal vermaarde danschoreograaf Mourad Merzoeki brengt Boxe Boxe, een bijzondere mix van kickbox en hip hop. Straatrappers ontmoeten de hipste sterren van het literaire establishment (Vekeman, Beullens, Albdiouni) op Versus, voorheen Rappers vs. Dichters. Er is de urban dance wedstrijd Out of The Box van de jonge organisatie Let’s Go Urban. Robert Fisk komt langs voor een debat over interculturele berichtgeving in de media, een samenwerking met de Evens Foundation. Uitgeverij Clase Turista houdt workshops over guerrilla boeken en mental movies. Enzovoort.
Mental movies? Wat moeten we ons daar bij voorstellen?
Ah, dat is een primeur voor Vlaanderen. Mental Movies is een nieuw internationaal project dat literatuur, beeldende kunst en muziek mengt. Het vond al eerder plaats in Buenos Aires, Mexico City, Madrid en Berlijn. Het gaat als volgt: een schrijver schrijft een kort filmscript, vraagt aan een beeldende kunstenaar om een affiche te ontwerpen en daarna aan een muzikant om een filmscore te schrijven. Alles komt er, behalve de film. Doel? De ontmoeting tussen de drie verschillende kunstvormen.
MAF ten voeten uit! MAF loopt van 22 oktober tot en met 30 oktober 2011. Meer informatie vind je op http://mestizoartsfestival.be.