#MAF13 YOU ARE HERE | Kif Kif over Kunstkritiek tijdens MAF-Salon

Tijdens de MAF-salons sprak Kif Kif Carolina Maciel de França over Kif Kif's kunstkritiek
#MAF13 YOU ARE HERE | Kif Kif over Kunstkritiek tijdens
 

Het thema van de 7de editie van het Mestizo Arts Festival is 'fenotype' of 'artistieke identiteit' of hoe wat je maakt als kunstenaar beïnvloed wordt door je genen én je omgeving, de plek waar je creëert, de stad waar je woont... Op www.mestizoartsfestival.be vind je het volledige programma en het promofilmpje dat Karolien Soete voor deze editie maakte, kan je HIER bekijken. Op Facebook alle MAF-nieuws.

#MAF13 // WORK IN PROGRESS // 24 & 25.10

Zoals elk jaar creëert MAF in samenwerking met verschillende culturele organisaties - KunstZ, GEN2020, De Theatermaker, VTi, Villanella, LGU, ccBE - een speelvlak waar nieuwe artiesten de kans krijgen om een Work In Progress (W.I.P.) te presenteren en de dialoog aan te gaan met de sector. Zij worden ondersteund in hun traject en krijgen de gelegenheid om hun voorstelling-in-de-maak af te toetsen bij een representatieve feedbackgroep uit de culturele sector. Niet voor het grote publiek, maar een beloftevolle workspace! Om dit te illustreren: bekijk de voorstellingen die groeiden uit de W.I.P. van vorig jaar. Mauricio Ramírez, Sarah Eisa en Zukisa Nante tijdens de MAFfe Avonden!

Dit jaar zijn er negen nieuwe trajecten: NoMoBS, Aboudar Abbas, Urban Woorden, Jovial Mbenga, Yves-Marina Gnahoua, Kollektief Perspektief, Aicha Cissé & Aminata Demba, Sachli Gholamalizad en cie Livin Proof.

Elke Work In Progress duurt max. een half uurtje. Daarna krijgen zij persoonlijk feedback en kan het publiek een pauze nemen. Tijdens de pauzes laten we Carolina Maciel (KIFKIF), Elli (Mama's Open MIC), Pieter Cools (slam poet en socioloog), Lucila Guichón (Mijn Dagelijkse Portie Kunst), Scotty Gravenbergh (auteur van 'Sinterklaasje kom maar binnen zonder knecht'), Sofie Joye (VTi), Rebekka De Wit (FoMu) en Gerardo Salinas (artistiek leider MAF) een korte presentatie geven over één van hun projecten. 

Hieronder (en in bijlage) de planning van de voorstellingen per dag. Graag even mailen naar [email protected] wanneer je aanwezig zal zijn (ook belangrijk voor de lunch).

Locatie: DE Studio - Maarschalk Gérardstraat 4 - 2000 Antwerpen // in de Danszaal 1ste verd // pauzes in DE Fred

Inline afbeelding 2

// 24.10

// 10u00 'Basignificance' van Kollektief Perspektief / dans / i.s.m. cc Berchem, cc Deurne, Scheld'Apen

Een idee over hoe de dagelijkse sleur/evolutie onze verbeelding verdoezelt.

// 11u30 'WithOutMan' van Urban Woorden / danstheater / i.s.m. Fabuleus

Een dans-woord theaterstuk over de positie van de vrouw in de huidige samenleving. Een stuk over feminisme en seksisme, over een gedeelde verantwoordelijkheid.

// 14u30 'De hombre a hombre' van Cie Livin Proof / dans / i.s.m. cc Berchem

Twee dansers komende van een hip hop achtergrond en met een voorliefde voor oude kung fu films, Tango muziek en dagelijkse handelingen gaan opzoek naar een sfeer waar ze als danser/artiest vaak in hangen. Op de grens tussen succes en marginaliteit, eenzaamheid, frustratie en euforie. Humor, spektakel, mooie beelden en sterke choreografieën is waar “De Hombre a hombre” om draait.

// 16u00 'Le viol d'une petite cerise noir' van Imhotep Tshilombo met Yves-Marina Gnahoua / theater / i.s.m. kunstZ

Italië, jaren 90. Een Afrikaanse studente is slachtoffer van een brutale groepsverkrachting. Ze wordt voor dood
achtergelaten, maar overleeft het drama. Pas na lange gerechtelijke zoektochten vindt haar familie het meisje terug in
een psychiatrische instelling. Yves -Marina Gnahoua studeerde drama aan het koninklijk conservatorium te Brussel.
Pascal Vrebos schreef voor haar deze monoloog, gebaseerd op een waar verhaal.

#MAF13 // 20u: Vernissage in FoMu // 21u: Versus! (muziek, performance & feestje) in DE Studio >> Meer info: www.mestizoartsfestival.be
Inline afbeelding 1

// 25.10

// 10u00 ‘Dis-moi wie ik ben’ van Aminata Demba & Aicha Cissé / theater / i.s.m. GEN2020 & met coaching door Fédérique Lecomte

Een theaterstuk dat het migratieverhaal van de West-Afrikaanse gemeenschap hier in België (voornamelijk in Antwerpen) vertelt. We willen op toneel brengen hoe vele West-Afrikanen in België terecht zijn gekomen en zich voornamelijk in de diamantenbuurt van Antwerpen hebben gevestigd, welke connectie zij hadden met deze stad en hoe en waarom zij hier een eigen leven hebben opgebouwd ver weg van hun geboorteland, in een ander continent. Het verhaal moet weerspiegelen wat hun dromen of verwachtingen waren bij de migratie en/of deze dromen overeenkomen met het leven dat zij vandaag de dag leiden, zoveel jaar na de migratie.

// 11u30 'A reason to talk' van Sachli Gholamalizad / theater / i.s.m. kunstZ

Sachli Gholamalizad, een jonge actrice van Iraanse afkomst, zoekt in 'A reason to talk' naar verklaringen voor de moeizame relatie die ze met haar moeder ondervindt. Ze duikt in haar familiegeschiedenis en gaat de confrontatie aan met haar moeder en grootmoeder. 'A reason to talk' is een theatrale installatie en toont een intiem beeld van een dochter, een moeder en een grootmoeder die omgaan met intergenerationele conflicten.

// 14u30 'Het vagevuur Syrië' van Aboudar Abbas / theater / i.s.m. UR Cultureel Centrum én Iraans Cultureel Centrum ICC

Hoshang is een geslaagde Syrische schrijver en dichter. Nu is hij naar België gevlucht en neemt zijn oorlogtrauma mee. Hij moet Nederlands leren maar raakt gefrustreerd door de taal- en cultuurverschillen. Hij isoleert zichzelf en raakt gevangen in zijn eigen verbeelding. Zijn kamer wordt zijn vluchtoord. Hij verwerkt in eenzaamheid zijn verleden en zo kan hij pas beginnen aan het opbouwen van zijn toekomst.

// 16u00 'Wachten op Gorro' van NoMoBS / muziektheater / met coaching door Junior Mthombeni

Een voorstelling geïnspireerd door de geschiedenis van de hiphop: de tijden wanneer de Afro-Amerikanen via muziek, poëzie, etc… gelijkheid probeerden te eisen, vechtend voor hun rechten. De hiphop die nog niet op blazende beats werd gerapt, maar meer gesproken op ritmische vibes, met invloeden uit blues en jazz wereld. NoMoBS breng het terug met een hedendaagse twist in een kleine showcase waar uw de evolutie van de hiphop in kan zien.

// 17u30 'Mon Noord' van Jovial Mbenga en Nele Vereecken / theater / i.s.m. Zinnema, kunstZ, Scheld’Apen, Kuumba

Mon Noord vertelt het verhaal van een kind dat fier is om Congolees te zijn, maar droomt van het verre Europa. Eens volwassen, reist Jovial naar Europa en maakt hij kennis met het letterlijke en figuurlijke koude klimaat. Door deze reis krijgen zowel de Afrikaanse als de Europese realiteit en mentaliteit een ander perspectief. Mon Noord is een verhaal over dromen en onhaalbare verwachtingen, illusies en desillusies.

#MAF13 // 20u30: MAFfe Avond in Arenberg met 'Is het belangrijk?' van Sarah Eisa, presentatie 'Biografieën' project Lola Arias en Mental Movie 'Het woud waar wat begint' van Jeroen Olyslaegers met muziek van Nikkie Van Lierop en haar band O'Serpentine en affiche door Franco Fasoli aka Jazz >> Meer info: www.mestizoartsfestival.be


het MAF-team

Fiëbre & Arenberg