Maguaré brengt Cumbia naar België

Tijdens de zomermaanden lonkt het buitenland, maar als je houdt van wat exotiek hoef je niet ver te reizen. In mei bracht Maguaré, een 11-koppige band onder leiding van jazz-zangeres Paola Marquez, de ultieme zomer-cd uit.
Maguaré brengt Cumbia naar België

Ik vind het belangrijk dat de nummers een mix zijn, net zoals de bandleden zelf

 

Tijdens de zomermaanden lonkt het buitenland, maar als je houdt van wat exotiek hoef je niet ver te reizen. In mei bracht Maguaré, een 11-koppige band onder leiding van jazz-zangeres Paola Marquez, de ultieme zomer-cd uit. Luister naar 'Cumbia Insomnia' en bouw zelf een fiesta tropical!

Cumbia is een muziekgenre dat erg populair is in Latijns-Amerika. Het genre is ontstaan in Colombia in de jaren '50 en mengt Afrikaanse, Europese en Indiaanse muziek. Je herkent Cumbia vooral aan de opzwepende dansritmes. Maguaré is de pionier van het genre in België.

Geen keurslijf

Enkele jaren geleden verhuisde de Colombiaanse Paola Marquez naar België om zangles te volgen aan het conservatorium van Gent. Haar eindexamen viel in de smaak. Samen met de muzikanten die haar begeleidden, richtte ze in 2009 de groep Maguaré op, een bigband met stevige blazers en veel percussionisten. “Maguaré is een speciale trom die gebruikt wordt door Indianen in het Amazonegebied,” legt Paola uit. “Het ritmisch geroffel is een manier om iedereen samen te brengen.” Zoals de inheemse volken al eeuwen communiceren met trommels, zo wil ook deze hedendaagse band een boodschap overbrengen. “Laat je meevoeren door het ritme en dans,” vertelt zangeres Paola enthousiast. “Cumbia is veel eenvoudiger om op te dansen dan bijvoorbeeld Salsa. Je moet geen danspasjes instuderen en je bent vrij om te bewegen zoals je wil.”

Afro-Colombiaanse bakermat

Cumbia doet Paola denken aan haar jeugd, ze noemt het 'de muziek van mijn grootouders'. De zangeres haalt haar inspiratie dan ook bij grote Colombiaanse artiesten uit de jaren '50 zoals Lucho Bermudéz en Mathilde Diaz. Zij gaven Cumbia een nieuw elan door op te treden met een bigband. In België heeft Paola het repertoire uit haar kinderjaren herontdekt. Op de cd 'Cumbia Insomnia' staan zowel Colombiaanse klassiekers als eigen nummers. Hoewel Maguaré de folklore uit Colombia koestert, zet de groep op sommige soms ook duidelijk een Belgische stempel. Die krijgen dan opvallende titels zoals 'Cumbia De Blankenberge' of 'La Luxemburguesa'. Ook de cumbia-cover van 'Dominique' (Soeur Sourire) valt op, door het prikkelende tempo wordt het nummer zelfs dansbaar.

Slapeloos

“Ik vind het belangrijk dat de nummers een mix zijn, net zoals de bandleden zelf,” zegt Paola. “Er spelen evenveel latino's als Belgen bij Maguaré.” De plaat is in Colombia gemixt en klinkt heel verfrissend en opgewekt. Wie houdt van uitbundige latin-muziek haast zich best naar de platenwinkel. Zoals Paola het zelf samenvat: “Cumbia Insomnia is een plaat die je niet in slaap zal wiegen. Integendeel, ze zet je aan het dansen zet.”


De cd 'Cumbia Insomnia' is nu te koop, maar ook live is Maguaré een feest. De band speelt deze zomer vijf keer op de Zomer van Antwerpen: van 14 tot en met 18 augustus (tijdens Muziek in de Wijk). Maguaré is ook te gast op het Colora Festival in Leuven en op Polé Polé Beach in Oostende. 

Wie nieuwsgierig is, kan alvast in de stemming raken dankzij dit fragment op youtube: