Middenveld lanceert antidiscriminatiecampagne

Brussel 30 september 2013 - Op het kabinet van Monica De Coninck werd vandaag de aftrap gegeven voor een antidiscriminatiecampagne. De campagne wordt gelanceerd acht maanden voor de verkiezingen door middenveldorganisaties
Middenveld lanceert antidiscriminatiecampagne

Monica De Coninck krijgt eerste pin tegen discriminatie op arbeidsmarkt.

 

Brussel 30 september 2013 - Op het kabinet van Monica De Coninck werd vandaag de aftrap gegeven voor een antidiscriminatiecampagne. De campagne wordt gelanceerd acht maanden voor de verkiezingen door middenveldorganisaties (Hand in Hand, Minderhedenforum, Kif Kif,…). De minister van Werk kreeg een pin aangeboden die symbool staat voor de strijd tegen discriminatie op de werkvloer. Ook affiches ondersteunen de campagne die de komende maanden over heel Vlaanderen wordt uitgerold.

De pin wordt de komende weken over heel Vlaanderen uitgedeeld. Elke pin is een verbodsteken met daarin een vraagteken.

Marius Dekeyser, coördinator van initiatiefnemer Hand in Hand legt uit: ‘Met deze pin stellen we de vraag waarom zoveel jobs verboden blijven voor een groot deel van de bevolking. Waarom zij geen kansen krijgen om hun vaardigheden en kwaliteiten in te zetten in onze samenleving. Door zoveel mogelijk mensen de pin te laten dragen, geven zij een sterk signaal dat heel veel mensen zich vragen stellen bij de uitsluiting van mensen met een migratie-achtergrond bij sollicitaties en op de werkvloer.’

Bovendien loopt deze campagne in de aanloop van de Vlaamse en federale verkiezingen op 25 mei 2014. Zo willen de organisaties de huidige en toekomstige beleidsmensen aansporen om werk te maken van een beleid tegen jobdiscriminatie.

Monica De Coninck heeft in het verleden met voorstellen genre anoniem solliciteren duidelijk gemaakt dat discriminatie op de arbeidsmarkt moet aangepakt worden. ‘Niet toevallig is het de minister van werk die de eerste pin krijgt. Ze wil de structurele achterstelling van etnisch-culturele minderheden wegwerken.’

Overheid heeft belangrijke rol

Met de campagne willen de organisaties doen inzien dat discriminatie etnisch-culturele minderheden uitsluit van de arbeidsmarkt. ‘Discriminatie op de werkvloer is onaanvaardbaar. Wij vragen daarom aan de overheid om harde en resultaatgerichte streefcijfers te gebruiken’, zegt Marius Dekeyser.

‘Voor alle functies en op alle functieniveaus moeten mensen met een migratieachtergrond evenredig aan het werk. De overheid sluit daarvoor resultaatsverbintenissen af en bouwt sociale en diversiteitsclausules in met streefcijfers voor overheidsopdrachten en subsidies’, vult Naima Charkaoui, directeur van het deelnemende Minderhedenforum, aan.

Bovendien wordt het hoog tijd dat “discriminerende werkgevers effectief gestraft worden.” Elk onderzoek toont het schrijnend probleem op de arbeidsmarkt. ‘Racisme op de arbeidsmarkt is een vorm van geweld tegen etnisch-culturele minderheden en dat moet voor een rechtbank komen’, stelt Charkaoui duidelijk.

Wrang gevoel

De Zonder Haat campagne van enkele initiatiefnemers uit 2006 was een ongezien en bekroond succes. ‘We gaven toen een signaal voor een open samenleving na de racistische raid van Hans Van Temsche. Vijf jaar daarna blijven we met een wrang gevoel zitten. Het wij en zij-denken op de werkvloer is brandend actueel,’ zegt Dekeyser.

Uit allerlei onderzoek blijkt dat mensen met een migratie-achtergrond nog steeds sterk ondervertegenwoordigd zijn in de tewerkstellingscijfers. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door discriminatie en racisme. ‘Met deze campagne willen we duidelijk maken dat iedereen recht heeft op werk, ongeacht afkomst, kleur of religie. Bovendien verwachten we van de overheid dat ze extra structurele inspanningen doet om mensen met een migratieachtergrond evenredig aan het werk te krijgen in alle functies en op alle functieniveaus’, klinkt het bij de organisaties.

De campagne wordt gesteund door: Hand in Hand vzw, Minderhedenforum, ODiCe, ROJM, Victoria Deluxe, Kif Kif, Afrikaans Platform, ACV, Hand in Hand Gent, Vlaams ABVV, sector Samenlevingsopbouw, Internationaal Comité vzw en De8

Praktisch campagne

In de aanloop naar de verkiezingen op 25 mei 2014 zullen tientallen middenveldorganisaties en hun vrijwilligers de affiches verdelen, mensen aansporen de pin te dragen en de platformtekst te onderschrijven.

Op de site www.jobdiscriminatie.be vind je meer informatie en lees je getuigenissen en solidariteitsboodschappen van onbekende en bekende Vlamingen met en zonder migratie-achtergrond.

Affiches en pins zijn verkrijgbaar bij de deelnemende organisaties zolang de voorraad strekt.
Verenigingen kunnen via www.jobdiscriminatie.be de campagne ondersteunen door de oproep te ondertekenen, mee affiches te verspreiden, de ‘banner’ op de eigen website over te nemen en pins te verdelen.

 

>>> Naar aanleiding van deze campagne opende Kif Kif een nieuw dossier rond 'Jobdiscriminatie' met getuigenissen.