'Mijn Thuis Onder De Loep'

De samenleving is veelkleurig en veelzijdig. En gelukkig maar. Toch ‘verkleuren’ demediabedrijven lang niet even snel. Daarom heeft minister Ingrid Lieten vorig jaar een oproep rond diversiteit gelanceerd. Daar hebben heel watmediahuizen op ingetekend.
'Mijn Thuis Onder  De Loep'

“Ik vind het belangrijk dat onze media een afspiegeling zijn van onze samenleving, en zo mee zorgen voor de nuance inonze beeldvorming over de verschillende mensen die deel uitmaken van de samenleving,’zegt minister van Media Ingrid Lieten.

 

Divers zijn is geen synoniem van afkomst of gender. Als  afgelopen week iets is doorgedrongen, is dat we meer zijn dan een afkomst of geslacht. We zijn ouder van een kind, een zus, een buur, een collega, een fietser, of toch eerder een automobilist, we houden van Bandits of verkiezen eerder Kato of Rihanna. De samenleving is veelkleurig en veelzijdig. En gelukkig maar. Toch ‘verkleuren’ de mediabedrijven en de berichtgeving lang niet even snel.
Ik vind het belangrijk dat onze media een afspiegeling zijn van onze samenleving, en zo mee zorgen voor de nuance in onze beeldvorming over de verschillende mensen die deel uitmaken van die samenleving. Kijk naar enkele cijfers voor Vlaanderen: 51% vrouwen; 6,2% mensen van buitenlandse afkomst; 9.5% personen meteen handicap; 14% mensen in armoede; 10 % mensen van een andere seksuele geaardheid; 18% 65-plussers. En in de steden een grote jonge bevolking. Vorig jaar kondigde ik daarom aan dat ik ondersteuning mogelijk zou maken voor projecten die de diversiteit in de mediasector bevorderen.

Het begint te bewegen in de sector, en het leidt tot een nieuwe wind van creativiteit. Dat blijkt duidelijk uit de ingediende projectvoorstellen. In totaal werden 33 voorstellen ingediend, waarvan 11 projecten voor subsidie in aanmerking kwamen. Eén van die projecten stellen we vandaag aan jullie voor.

Sultan Sushi maakt voor vtmKzoom het programma ‘Mijn Thuis Onder De Loep’. Dit jeugdprogramma bouwt verder op een bestaand concept. In deze nieuwe reeks staat de eigen leefomgeving van kinderen centraal, met als doel kinderen een divers beeld van onze samenleving mee te geven.

Als bijlage de volledige persmap  van ‘Mijn Thuis Onder De Loep’.