Not without my youth

Jeugdwerkloosheid heet het. Als een snijdende wind kerft ze het zinnenstrelend verlangen van elke jongere om een rol van betekenis te spelen in deze wereld. In Vlaanderen ondermijnt het maar liefst 46 989 jongeren. 22% van onze werkzoekenden is tussen 18 en 25 jaar oud.
Not without my youth

Het gaat hier dus om 1 op 22 werkzoekenden bij de autochtonen tegenover 1 op 4 allochtonen op zoek naar werk. Heel wat van onze werkzoekende jongeren zijn van allochtone origine.

 

Jeugdwerkloosheid heet het. Als een snijdende wind kerft ze het zinnenstrelend verlangen van elke jongere om een rol van betekenis te spelen in deze wereld. In Vlaanderen ondermijnt het maar liefst 46 989 jongeren. 22% van onze werkzoekenden is tussen 18 en 25 jaar oud.

De bitterzoete droefenis van de melancholist drijft boven als je weet dat het aantal werkloze jongeren het zelfde aantal benadert als de – meestal jeugdige - bezoekers op een festivalweide. Het scherpzinnige karakter van de cynicus ontpopt zich als we stellen dat een dorp als Mortsel zo’n 25 000 en een stad als Oostende zo’n 70 000 inwoners telt. Cognitief gedesoriënteerde optimisten haasten zich dan weer te stellen dat we nog lang niet toe zijn aan een Grieks of Spaans drama waar de jeugd werkloosheidspercentages oplopen tot 50%.

Alle sentimenten ten spijt. Desoriëntatie…die is er. Zeker bij de zogenaamde kansengroepen. Om het probleem scherp te stellen neem ik het woord ‘allochtoon’ uitzonderlijk in de mond. Vlaanderen telt 3,75 miljoen personen tussen 20 en 64 jaar oud. Van die groep heeft bijna 6% (215.087) de allochtone origine. Onder de autochtone populatie tellen we 158 909 werkzoekenden. Bij de allochtone gemeenschappen tellen we 56 268 werkzoekenden. Het gaat hier dus om 1 op 22 werkzoekenden bij de autochtonen tegenover 1 op 4 allochtonen op zoek naar werk.

Wat heeft dat met de jeugdwerkloosheid te maken? Jammerlijk veel. Heel wat van onze werkzoekende jongeren zijn van allochtone origine. Zo stelde de OESO in een bijtend rapport dat afkomst – nog altijd – een veel te grote risicofactor voor werkloosheid vormt in België. Dat OESO-rapport stelde eveneens dat 25% van onze tweede generatie allochtonen tot de zogenaamde NEET-jongeren (‘Neither in Employment, Education nor Training’) behoren. Ik wil benadrukken dat het om jongeren gaat die hier zijn opgegroeid en opgeleid in het Nederlands. Nieuwsgierigheid deed me hun aantal opvragen. Uiteindelijk bleek het percentage NEET-jongeren niet gekend... Daaruit concludeer ik voorzichtig dat het jeugdwerkloosheidsprobleem wellicht nog gemener is dan nu gesteld.

Vooral in de centrumsteden daalt deze hardnekkige mist genadeloos neer op onze bezielde jeugd en treft hen in het hart van vertrouwen. Als voormalig schepen van jeugd in Antwerpen haal ik de Scheldestad er even bij als case. In Antwerpen is namelijk 1 op 2 werkzoekende allochtoon en 1 op 3 jonger dan 25 jaar. De (allochtone) jongere zoekt zich een weg doorheen doolhoven en lijkt daarbij te verdwalen. We broeden een tikkende tijdbom…

Problemen veronderstellen oplossingen. De VDAB schrijft iedere -25 jarige werkzoekende binnen de 4 maanden. De ook bij ons enthousiast onthaalde Europese aanbeveling vraagt dat ook. Dit “Youth Employment Package” wenst een sluitend bereik van iedere -25 jarige binnen de 4 maanden naar werk, opleiding of stage. Garandeert een e-mail, sms of sporadisch gesprek met de VDAB consulent dergelijk sluitend bereik? Vermoedelijk niet. Dus vroeg ik naar een overzicht van het aantal Vlaamse maatregelen (beroepsopleidingen, inleeftrajecten, stages, …) die jongeren duurzaam begeleiden naar een job. Het resultaat bleek bedroevend ontnuchterend. Als we alle initiatieven waarin werkzoekende jongeren op één of andere manier begeleid worden samen nemen stranden we op 10 447. Ik moet u niet herinneren aan de festivalweide?

Hervorming van het onderwijs. Aanpakken van de ongekwalificeerde uitstroom. Vindplaatsgericht werken. Straathoekwerkers. Gerichte begeleiding op het werk. Zeer gerichte opleiding in functie van talenten. Stimuleren van de sector om meer stageplaatsen open te stellen. Een strakkere handhaving van de regels en gerichte inspectie om discriminatie aan te pakken. Dat zijn alvast enkele van mijn aanbevelingen.

Ik daag iedereen uit dit debat mee te voeren. Er is geen tijd te verliezen. De jongeren hebben geen keuze en rekenen op u.

Güler Turan

 

>>> [email protected] <<<