ORBIT vzw * lanceert unieke wedstrijd voor de meest inspirerende racisme-keren-wandeling door Brussel

De Brusselse gidsenorganisaties breiden hun aanbod zienderogen uit: thematische wandelingen rond chocolade, striptekeningen, enz. Hoewel het interculturele karakter van Brussel niet vergeten wordt, bestaat er tot op vandaag nog geen gegidste wandeling over ‘racisme en antiracisme in de hoofdstad’.
ORBIT vzw * lanceert unieke wedstrijd voor de meest ins

Gegidste wandeling in superdiverse omgeving is bijzonder geschikt om racisme en vooroordelen bespreekbaar te maken

 

Brussel, 7 oktober 2014 - De Brusselse gidsenorganisaties breiden hun aanbod zienderogen uit: thematische wandelingen rond chocolade, striptekeningen, enz. Hoewel het interculturele karakter van Brussel niet vergeten wordt, bestaat er tot op vandaag nog geen gegidste wandeling over ‘racisme en antiracisme in de hoofdstad’. Brussel heeft er nochtans veel over te vertellen. Mochten de straatstenen en standbeelden kunnen spreken, dan zouden we vele prangende en inspirerende verhalen te horen krijgen. Daarom lanceert ORBIT vzw (voorheen KMS) een unieke wedstrijd voor de meest indruk‑wekkende gegidste wandeling over racisme en racisme keren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Thomas Peeters (ORBIT vzw): “Met grote regelmaat worden we eraan herinnerd dat racisme brandend actueel blijft. Toch hangt er meer en meer een taboesfeer rond racisme. We durven het ‘R-woord’ steeds minder in de mond te nemen. Racisme zal echter niet vanzelf in het niets oplossen. Met deze ‘politiek incorrecte’ wedstrijd geven we het signaal dat racisme structureel aangepakt moet worden: reactief, maar vooral ook preventief, via sensibilisering en bewegingswerk. Gegidste wandelingen zijn bijzonder geschikt om racisme en vooroordelen op een creatieve manier bespreekbaar te maken. Tegelijk is de wedstrijd een goede gelegenheid om Brussel eens vanuit een andere invalshoek te ontdekken”.

Gidsenorganisaties, verenigingen, bewegingen, scholen, jeugdbewegingen, onafhankelijke gidsen… kunnen hun deelname aan de wedstrijd tot en met 15 november 2014 bevestigen. In februari laat een deskundige jury zich gidsen in vijf geselecteerde wandelingen. Op 25 maart 2015 worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een ORBIT-Netwerkdag racisme keren. De drie beste wandelingen maken kans op een gidsenvorming, gratis promo voor hun wandeling en boekenbonnen.

Meer info over het wedstrijdverloop: www.orbitvzw.be
Inschrijven: [email protected]
Lees het wedstrijdreglement in bijlage.


*ORBIT vzw is de nieuwe naam van KMS (Kerkwerk Multicultureel Samenleven). Meer info vindt u hier