Petitie tegen de stopzetting van de 6 meertalige onderwijsprojecten

We zijn een groep van ongeveer 500 ouders in Brussel, voorstaanders van integratie in de Brusselse en Nederlandstalige samenleving. Onze kinderen volgen OETC bi-cultureel onderwijs ( Italiaans,Turks of Spaans ) in 6 verschillende scholen in Brussel. (St-Joost-aan-Zee, St Maria, ‘tPlant Zoentje,’t Beekje, St-Jan Berchmans, Lutgardis) Het merendeel van ons heeft heel bewust gekozen voor dit soort onderwijs, omdat wij in eerste plaats willen dat onze kinderen zich goed voelen. Een kind voelt zich goed in zijn vel als hij zich begrepen voelt,en als hij zich kan uitdrukken, zowel in de taal van de lokale samenleving, als in zijn thuistaal. Dan kan een kind nog beter leren en zich verder ontwikkelen. Dat weet iedere leerkracht.
Mijnheer de Minister
 
We zijn een groep van  ongeveer 500 ouders in Brussel, voorstaanders van integratie in de Brusselse en Nederlandstalige samenleving. Onze kinderen volgen OETC bi-cultureel onderwijs ( Italiaans,Turks of Spaans ) in 6 verschillende scholen in Brussel. (St-Joost-aan-Zee, St Maria, ‘tPlant Zoentje,’t Beekje, St-Jan Berchmans, Lutgardis)
 
Het merendeel van ons heeft heel bewust gekozen voor dit soort onderwijs, omdat wij in eerste plaats willen dat onze kinderen zich goed voelen. Een kind voelt zich goed in zijn vel als hij zich begrepen voelt,en als hij zich kan uitdrukken, zowel in de taal van de lokale samenleving, als  in zijn thuistaal. Dan kan een kind nog beter leren en zich verder ontwikkelen. Dat weet iedere leerkracht.
 
Meer dan 90 % van de leerlingen in OETC behaalt derhalve het diploma van secundair onderwijs, wat een veel hoger percentage is dan het gemiddelde bij allochtone kinderen. Deze 6 bi-culturele onderwijsprojecten in Brussel haalden in die 30 jaar niet enkel de positieve audits van het departement onderwijs, maar kregen in 1982 de NCC prijs en  ook Europese en nationale belangstelling.
 
We vragen om de projecten OETC niet af te schaffen, in het belang van onze kinderen. Een project dat voor 30 jaar goed werkt, kun je niet zomaar van tafel vegen; zeker niet zonder open dialoog, noch met de (kleuter en basis-)scholen, noch met de 14 leerkrachten, noch met inrichtende vzw Foyer, noch met de ouders en met hun kinderen. Voor 14 leraars in 6 scholen wordt de jaarlijkse loonkost van slechts 413.000 EURO geschrapt. We vragen om naar de directies  te komen luisteren,we vragen om naar de leerkrachten te komen luisteren,we vragen om naar de ouders te komen luisteren, we vragen niets anders dan het werk dat een Minister en zijn kabinet zou moeten doen. We zijn heel ontgoocheld om de manier waarmede deze zaak behandeld is geweest. Zonder dialoog, zonder meer. Vandaar deze petitie opdat U uw beslissing zou herzien.
 
Namens een 500 tal  gedumpte Turkse, Italiaans  en Spaanstalige ouders en hun kindjes. Dank u vriendelijk, Many thanks.  Muchas Gracias, Merci Beaucoup, Grazie, Shukran Klik hier om de petitie te onderteken