“Samen voor een sociaal en ecologisch beleid. Samen tegen extreemrechts.”

De opkomst van extreemrechts in Europa bedreigt fundamentele waarden, met Vlaams Belang dat ei zo na de grootste partij werd in België en besparingen die de kwetsbaren treffen. Op 22 september komen we samen voor De Parade van Het Groot Verzet in Brussel,  als krachtige reactie tegen extreemrechts en voor een rechtvaardige toekomst.

De opkomst van extreemrechts bereikt een gevaarlijk hoogtepunt. Rellen in het VK en de cynische tactieken van extreemrechtse politici bedreigen de kernwaarden in onze samenleving. Bij de verkiezingen van 9 juni stond Vlaams Belang op de rand van de grootste partij te worden. Het is niet onrealistisch dat Vlaams Belang na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober mee zal besturen in verschillende steden en gemeenten. Daarnaast gaan de lopende regeringsonderhandelingen de richting uit van besparingen die basisrechten en collectieve diensten afbouwen in plaats van opbouwen. Besparingen gericht op groepen van de meest kwetsbaren, terwijl de grootste vermogens dan weer gespaard blijven.

Een stem tegen haat en sociale afbraak

Het is tijd om op te staan tegen een kil beleid dat mensen uitsluit en de lokroep van extreemrechts sterker maakt. Op 22 september, de dag voor de Vlaamse Septemberverklaring, komen we samen in Brussel voor De Parade van Het Groot Verzet. Met een krachtige boodschap tegen de opkomst en normalisering van extreemrechts, en voor een sociale, inclusieve en ecologische toekomst maken we duidelijk waar we voor staan! De Parade van Het Groot Verzet, georganiseerd door Hart Boven Hard, en gesteund door tientallen middenveldorganisaties, vakbonden en de cultuursector, verenigt ons in één krachtige stem voor een rechtvaardige samenleving.

Waarom wij samenkomen:

• Samen kiezen we voor solidariteit en niet voor haat. Dus geen haatzaaiende retoriek en geen politiek die kwetsbaren aanvalt en racisme bevordert. Wij eisen een samenleving waarin gelijke rechten en menselijke waardigheid centraal staan.

• Samen verzetten we ons tegen extreemrechts beleid. Extreemrechtse partijen gedijen op angst, onzekerheid en ongelijkheid. Aan de macht breken ze snel sociale en democratische rechten af.

• Samen verzetten we ons tegen de afbraak van collectieve voorzieningen. Besparingen die gewone mensen raken, de afbraak van de sociale zekerheid en een beleid dat mensen aan hun lot overlaat, vinden ons verzet op hun weg.

• Samen komen we op voor mensenrechten en basisrechten. We bestrijden racisme. We steunen vakbonden en mutualiteiten. We zien zorg en wonen als basisrechten voor iedereen.

• Samen gaan we voor een sociaal rechtvaardig klimaat- en milieubeleid. Een menswaardige toekomst kan maar met een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid.

Wij roepen bezorgde burgers, middenveldorganisaties, vakbonden en de cultuursector op om zich aan te sluiten bij De Parade van Het Groot Verzet. Samen vormen we een sterke beweging tegen de normalisering van extreemrechts.

Afspraak om 13u aan de Koning Albert-2 laan in Brussel (Noordstation). De manifestatie start om 14u.

 

Contact voor de pers:

Fred Libert
Woordvoerder Hart boven Hard
E-mail: [email protected]
Telefoon: 0475 54 72 89



Over de auteur:

Het Groot Verzet is een campagne van Hart boven Hard samen met middenveldorganisaties, vakbonden en de cultuursector. We zijn bezorgd om de verkilling die we overal rondom ons zien en we willen tonen dat er in heel Vlaanderen initiatieven bestaan die zich verzetten tegen deze ruk naar rechts.