Sinterklaas: waarom we tradities niet blindelings mogen doorgeven

Een traditie is per definitie een gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. Het woord traditie komt van het Latijns woord trádere, dat overleveren betekent. Het is dus belangrijk dat we begrijpen wat een traditie betekent en welke invloeden deze kan hebben op de volgende generaties.

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over het Sinterklaasfeest. Zij moeten zich maar aanpassen aan ons, heb ik vaker gehoord als argument. Sommigen weten niet eens dat ook veel Afrikanen hebben meegevochten tijdens WOI en hoe ze ook vandaag een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Zulke uitspraken horen dus niet thuis in onze superdiverse samenleving. De Afrikaanse gemeenschappen in België zouden meer betrokken moeten worden bij deze debatten omdat zij immers ook deel uitmaken van de bevolking. Op dezelfde manier dat België demografisch evolueert, is het noodzakelijk dat haar tradities ook mee evolueren.

Zij die pro Zwarte Piet zijn pleiten dat het personage niet racistisch is en verwaarlozen het negatief en karikaturaal beeld dat deze figuur schetst over zwarte mensen. Daarnaast beweren ze dat het gewoon een kinderfeest is en dat de figuur zwart is omdat hij langs de schoorsteen de huizen binnenkomt. Dat is nu juist de hypocrisie die er heerst onder de voorstanders van dit feest. Als dit de echte verklaring is, waarom noemen we hem dan niet de Schoorsteen Piet, zoals die in het Nederlandse televisieprogrammas op RTL te zien is? Waarom hechten sommigen dan zoveel belang aan het feit dat hij zwart moet zijn? Hoe verklaar je dan zijn volle rode lippen en zwarte krullen? En wat zeg je tegen een wit kind dat een zwart kind gaat pesten door hem of haar Zwarte Piet te noemen?

Kinderen maken deel uit van deze maatschappij maar zullen ook deel uitmaken van de toekomstige. De weg naar de dekolonisatie van de geesten is lang. Ouders en scholen spelen hierin een belangrijke rol. We moeten met zijn allen waken over wat we precies willen doorgeven aan de kinderen. Dat begint bij de ouders. Gezonde families zorgen voor een gezonde maatschappij.

Tot slot kan en mag niemand bepalen wat een andere persoon of doelgroep al dan niet kwetst. Historische feiten spelen een elementaire rol en mogen niet onderschat worden. Vanaf het moment dat een traditie een tragisch hoofdstuk uit het verleden weerspiegelt, moet de traditie herzien worden. De raciale kenmerken, het karakter en de rol van Zwarte Piet zijn gelinkt met de koloniale geschiedenis. Dit valt niet goed te praten. Daarom mogen we niet accepteren dat tradities blindelings worden doorgeven, zonder ze in vraag te stellen.Over de auteur:

Olivier Tshinkobo is student master in Bedrijfskunde en oprichter van jongerenvereniging Culture Double.