Stadspiratenproject laat 250 kinderen uit stadswijken proeven van kunst en erfgoed

Het project Stadspiraten vindt plaats op verschillende momenten in de zomervakantie in Antwerpen, Gent, Genk en Aalst. Het gaat telkens om een samenwerking tussen een jeugdwerking en een cultuurhuis, in coördinatie van CultuurNet Vlaanderen

Cultuurbezoek met het gezin is voor veel kinderen uit stadswijken om verschillende redenen niet vanzelfsprekend. Het project ‘Stadspiraten’ wil hierop tijdens de zomermaanden een antwoord bieden. Jeugdwerkingen en cultuurhuizen slaan, gecoördineerd door CultuurNet Vlaanderen, de handen in elkaar om kinderen in contact te brengen met cultuur. Het project bevindt zich zo op het kruispunt van lokale erfgoedbeleving en jeugdwelzijnswerk.

Na een succesvol proeftraject vorige zomer in Gent (in samenwerking met STAM, vzw Jong en Bougie vzw) werd het project uitgebreid naar drie andere steden: Antwerpen, Genk en Aalst. ‘Stadspiraten’ is een onderdeel van de zomeractie van Vlieg die jaarlijks in heel Vlaanderen meer dan 30.000 kinderen in familieverband bereikt.

Kinderen kunnen opnieuw speuren naar schatkisten, verstopt in en rond 250 cultuurhuizen. Voor kinderen uit stadswijken voorziet Vlieg dit jaar dus iets extra. De jeugdwerkingen die deelnemen aan het project gaan samen met de kinderen op zoek naar een schat van Vlieg in hun wijk aan de hand van een originele zoektocht met erfgoedtoets. Daarna zetten ze de stap naar het museum, waar ze opnieuw op zoek gaan naar een schatkist. Deze manier van werken zorgt voor een vertrouwensband tussen de museumgidsen, de jeugdwerkers en de kinderen. Cultuurbeleving wordt door deze aanpak op maat een échte ervaring, voor alle partijen.

Sarah Ostyn, jeugdwerker bij KRAS Jeugdwerk Merksem: ‘De kinderen waren echt onder de indruk van het museum. Ze stelden veel vragen. Het was een geslaagde uitstap’.

Door de medewerkers van het museum te betrekken bij het uitwerken van de zoektocht in de wijk, komen twee werelden met elkaar in contact op een duurzame manier.
An Leemans, coördinator educatie Manifesta9: ‘We doen bij Manifesta heel wat rond educatie en publieksbemiddeling. Een Europese biënnale voor hedendaagse kunst lijkt misschien ‘moeilijk’ maar dat is het helemaal niet. Onze ervaren gidsen trekken mee de Genkse wijken in met de jeugdwerkers van GIGOS, en dan komen ze met wel 250 kinderen in totaal naar hier. We kijken er echt naar uit’.

Vlieg moedigt kinderen aan om ook na de cultuurbeleving in het cultuurhuis hun ontdekkingsreis thuis verder te zetten. Ze krijgen een educatief boekje van Jeugd en Poëzie om op een speelse manier na te denken over wat waardevol is in hun jonge leven. Briljante schattenjagers maken kans op een jaar lang gratis cultuurplezier met het hele gezin, steps, een kinderfiets en vele andere prijzen.

Het project Stadspiraten vindt plaats op verschillende momenten in de zomervakantie in Antwerpen, Gent, Genk en Aalst. Het gaat telkens om een samenwerking tussen een jeugdwerking en een cultuurhuis, in coördinatie van CultuurNet Vlaanderen:

Antwerpen      
Museum Plantin Moretus
Kras Jeugdwerk vzw
Kras Jeugdwerk Kiel
Kras Jeugdwerk Noord
Kras Jeugdwerk Merksem
Kras Jeugdwerk Borgerhout

Gent
STAM
Vzw Jong

Genk
Manifesta9
Gigos vzw

Aalst
’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst
Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst
Jeugddienst Aalst

Actie in samenwerking met: Diamantmuseum Provincie Antwerpen en Jeugd en Poëzie vzw

Met de steun van: De Vlaamse Overheid, Ketnet, Stichting Lezen, Yeti, De Krullevaar en Bike Fun Kids

Meer info
Meer over Vlieg: http://www.cultuurnet.be/Vliegproject
Meer over CultuurNet Vlaanderen: http://www.cultuurnet.be/over-ons
Perspagina zomeractie: http://www.cultuurnet.be/perspagina-de-schatten-van-vlieg-2012

Contactpersonen
Anne De Smet, Manager corporate communicatie en projecten – CultuurNet Vlaanderen – 02/551 18 61 – 0473 27 20 81 – [email protected]
Katelijne Morreel, Marketing Manager VLIEG [kinderen en cultuur] – CultuurNet Vlaanderen – 02/551 18 72 – [email protected]