Tegen haatzaaierij in de Gentse binnenstad

Op zaterdag 26 november 2017, marcheerden een 250-tal gemaskerde extreem-rechts aanhangers door onze Gentse binnenstad. Twee en een half uur lang mochten zij racistische slogans scanderen. VZW spreekt zich duidelijk uit en roept het stadsbestuur op grondig werk te maken van een inclusieve stad.
Tegen haatzaaierij in de Gentse binnenstad

Vzw Jong vindt dat de strijd tegen racisme steeds een automatisme moet zijn.

 

Op zaterdag 26 november 2017, marcheerden een 250-tal gemaskerde extreem-rechts aanhangers door onze Gentse binnenstad. Twee en een half uur lang mochten zij racistische slogans scanderen, zich haatdragend opstellen en dakloze mensen schrik aanjagen door met hun liederen te schofferen en te bruskeren. Het Gentse Jeugdwelzijnswerk veroordeelt deze ernstige vorm van provocatie en haatzaaierij. ​Het ​is ​louter ​en ​alleen ​bedoeld ​om ​te ​kwetsen, ​te ​vernederen ​en ​haat ​aan ​te ​wakkeren.

10 dagen voor deze haatparade, op de Internationale Dag van Verdraagzaamheid, lanceerde de Stad Gent nochthans de campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent'. Deze campagne werd gestart nadat enkele incidenten gemeld werden van homofobie, seksisme , racisme en discriminatie. Het is een campagne die gericht is op het respectvol samenleven in de superdiverse grootstad, die Gent is. Een terechte campagne, want we zien meer en meer dat kinderen en jongeren van bepaalde bevolkingsgroepen die zich door de dag worstelen. Jonge mensen die teveel op overlevingsmodus staan.

Het zijn gezinnen die dagelijks geconfronteerd worden met het feit dat ze geen plaats hebben in de Gentse samenleving. Mensen die ten prooi vallen aan huisjesmelkers en malafide figuren die onredelijk hoge huurprijzen vragen voor panden ​die ​nauwelijks ​of ​niet ​bewoonbaar ​zijn. Dat net deze kinderen en hun ouders geviseerd worden door een groep extreemrechtse relschoppers is voor hen een zoveelste klap. Deze gezinnen werden herhaaldelijk geconfronteerd met racisme en ​uitsluiting ​in het ​land ​van ​herkomst ​en ​deze onderdrukking ​wordt ​door zo’n manifestatie ​bestendigd.

Vzw Jong vindt dat de strijd tegen racisme steeds een automatisme moet zijn. Als jeugdwelzijnsorganisatie vragen we dan ook om extra werk te maken van de strijd tegen de polariserende en haatdragende berichten. Dat is de stad verschuldigd aan die kinderen die dagelijks met deze boodschappen worden geconfronteerd. We moeten af van spreekkoren en gezegden die veralgemenend zijn en daarmee de kant van racisme opgaan. We vragen aan het Gentse Bestuur om hard te blijven  strijden zodat Gent een plaats kan zijn waar iedereen zich welkom voelt - in de eerste plaats voor de gezinnen die meer en meer geviseerd worden en al te vaak tussen de maatschappelijke plooien vallen.