Voorbij het wij-zij-denken van religieus versus seculier

In Jonas Slaats' laatste aflevering van Koffie met Kif Kif worden de rollen even omgedraaid. Jonas is deze keer niet degene die iemand interviewt, maar wel degene die geïnterviewd wordt. Historica Tina De Gendt ging met hem in gesprek over zijn jongste boek Religie Herzien. Ze daalden dieper af in de zeven grootste misvattingen over religie en analyseerden wat die misvattingen ons leren over het wij-zij denken van seculier versus religieus.

Na zo’n 35 afleveringen is dit mijn laatste aflevering van Koffie met Kif Kif. Ik wil dan ook graag de trouwe luisteraars bedanken. Zo nu en dan kreeg ik fijne feedback te horen. Het deed deugd dat mijn uiteenlopende gesprekken over de machtsverhoudingen in onze samenleving sommigen mensen konden informeren en inspireren. Erg bedankt dus voor de steun in dit experiment op de snijlijn van politieke analyse, culturele verdieping en sociale mobilisatie.

Maar al stop ik nu met Koffie met Kif Kif, dat betekent niet dat ik ophoud met podcasts maken in het algemeen. Integendeel. Ik ben steeds meer van het medium gaan houden. Ik beleefde niet alleen veel plezier aan de inhoudelijke uitwerking, maar verdiepte me ook steeds meer in de meer technische facetten ervan. Als gevolg daarvan begon ik in mijn vrije tijd ook met een geheel andere podcast. De reeks heet Groetjes uit Shambhala en richt zich vooral op thema’s als religie, spiritualiteit en esoterie. Mijn reisgenoot in dit alles is Paul Van der Velde, een professor hindoeïsme, boeddhisme en Sanskriet aan de universiteit van Nijmegen. Met een kritische blik en een gezonde dosis humor ontrafelen we elke aflevering een ander facet van hedendaagse spiritualiteit.

Ondertussen werd die reeks een onderdeel van Volzin.nu, dé website over religie en spiritualiteit in de lage landen. Je kan de reeks dus daar vinden, of je kan in je favoriet podcastapp heel eenvoudig op zoek naar Groetjes uit Shambhala.

Het lijkt dan ook op zijn plaats dat ik met mijn laatste aflevering van Koffie met Kif Kif de overgang kan maken van de ene reeks naar de andere. Wat de luisteraar in deze aflevering te horen krijgt, is immers een opname van een gespreksavond rond de thema’s in mijn laatste boek. De avond werd georganiseerd door de Krook en Vormingplus Gent-Eeklo, dat ondertussen van naam veranderde tot Avansa binnen de ‘Quotes’-gespreksreeks. In de format van deze reeks vertrekt Tina De Gendt steeds vanuit verschillende citaten uit het boek dat besproken wordt. Zo ook deze keer. Ze citeerde enkele zinnen uit elk hoofdstuk als aanzet voor een diepgaande uitwisseling over verschillende facetten van onze hedendaagse omgang met religie. Het hele gesprek werd als livestream uitgezonden en opgenomen. Vandaar dat ik het uiteindelijk eveneens kon verwerken tot mijn laatste Koffie met Kif Kif.

De microfoon zal nu worden doorgegeven aan Jade Yorks, podcastmaker en communicatiemedewerker bij Kif Kif, en de rest van het Kif Kif-team.