Activiteiten archief t.e.m. dinsdag 16 oktober 2018

 
zondag 14 oktober 2018 - 11:00
TOKO139, Statiestraat 139, Berchem

Wil je met anderen van gedachten wisselen na het uitbrengen van jouw stem op op 14 oktober? Dan kan dat in het Kif Kif verkiezingscafé.

woensdag 10 oktober 2018 - 19:30
DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

In deze lezing zal Katrien Jacobs op zoek gaan naar het verband tussen nieuwe vormen van politiek extremisme en de seksuele fantasieën of frustraties waarmee ze gepaard gaan. Omdat nieuw-rechtse politieke groeperingen zoals de alt-right een openlijke afkeer hebben van het feminisme, alsook van de seksuele bevrijding en etnische diversiteit, wordt de vraag gesteld over wat voor seksuele 'radicalisering' deze bewegingen en hun online beeldentaal teweegbrengen in de individuele psyche en de maatschappij.

donderdag 27 september 2018 - 19:30
TOKO139, Statiestraat 139, Berchem

Antonio Gramsci, een marxistische denker, die zowel voor links als rechts een inspiratiebron is valt vandaag niet weg te denken uit het publiek debat. Geboren in 1891 in Sardinië en gestorven in de gevangenis in 1937 onder de fascistische dictator Mussolini, blijft Gramsci tot de verbeelding spreken. Wie was hij? Wat waren zijn denkbeelden? Wat kunnen we van hem leren?

maandag 17 september 2018 - 20:00
De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout

Eindelijk een boek over de Hirak, de massale opstand in de Rif. Het is een relaas van structurele achterstelling en verwaarlozing en een falend beleid rond werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Het vertelt ook hoe de Marokkaanse overheid de opstand onderdrukt, met de arrestatie van boegbeeld Nasser Zefzafi als pijnlijk hoogtepunt. Maar Opstand in de Rif zoekt ook naar antwoorden in de geschiedenis, van de strijd tegen de Spaanse en Franse bezetters tot de Riffijnse republiek van Abdelkrim.

donderdag 13 september 2018 - 18:00
Oudstrijdersstraat 9, 2140 Borgerhout

Wanneer, waarom, waar en door wie werd een hoofddoekenverbod ingevoerd? Dat zoeken we samen uit in een reeks bijeenkomsten voor jongeren (16-25) . We denken ook na over manieren om met dat verbod om te gaan, om er tegen te strijden en om zich in te zetten voor mensenrechten.

dinsdag 11 september 2018 - 20:00
De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout

Ze voeren actie tegen standbeelden van witte mannen die zwarte handjes lieten afhakken. Ze ergeren zich dood aan de knecht van de Sint. Ze maken zich kwaad over onze geschiedenisboeken. Ze laten hashtags als #DecoloniseTheMuseum! circuleren op twitter. ‘Ze’, dat zijn studenten, academici en actievoerders die deel uitmaken van een wereldwijd groeiende beweging voor dekolonisatie. Dekolonisatie? Anno vandaag? Jazeker.

zaterdag 8 september 2018 - 17:00
deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen

Gaat de theaterkritiek van tegenwoordig nog wel genoeg over theater? Steeds meer lijken critici allerhande voorstellingen tegen een ideologische lat te leggen. Het einde van alle artistieke nuance of het begin van een nieuw maatschappelijk bewustzijn? Op het TheaterFestival schuiven we de gesprekstafels uit en leggen we de kritiek zelf op de rooster.

zaterdag 7 juli 2018 - 15:00
Brussel

Het Trump Not Welcome platform roept op om zaterdag 7 juli terug de straat te claimen. Wij willen niet mee stappen in dit militair opbod ten koste van armoedebestrijding, sociale bescherming, de aanpak van klimaatverandering, een humaan opvangbeleid voor vluchtelingen en een diverse en solidaire samenleving. 

zondag 1 juli 2018 - 15:00
Kavka, Oudaan 14, 2000 Antwerp, Belgium

Toon je solidair met de Palestijnse jeugd op dit solidariteitsevenement van Kavka, G3W Geneeskunde voor de Derde Wereld,Antwerp For Palestine, Kif Kif & Een Andere Joodse Stem.

woensdag 27 juni 2018 - 19:00
TOKO139, Statiestraat 139, Berchem

Chantal Mouffe is de bekendste Belgische hedendaagse (post)marxistische denker. Haar werk was de inspiratie voor Evo Morales president van Bolivie, de nieuwe politieke beweging Podemos in Spanje en voor de voormalige Franse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon. Haar enige naar het Nederlands vertaalde boek ‘Over het politieke’ is een introductie tot haar ideeën. We gaan tijdens deze leesclub haar ideeën proberen te ontrafelen. Deze avond zal worden begeleid door Kif Kif coördinator Mohamed El Khalfioui.


ma
di
wo
do
vr
za
zo
Naar het activiteiten overzicht of naar het archief