De asielzoekers die wij ontmoet hebben in de kampen van Duinkerke en Calais komen onder meer uit Syrië, Irak en Afghanistan.
Vandaag is het Internationale Dag van de Migrant. Op deze dag nodigen de Verenigde Naties de lidstaten uit om “informatie te verspreiden over de rechten van de mens én over de fundamentele vrijheden van migranten”. Dit gebeurt door middel van uitwisseling van ervaringsgegevens en door maatregelen te nemen die de bescherming van migranten beogen. Kortom, deze dag staat in het teken van de rechten en vrijheden van mensen die migreren, om welke reden dan ook.
Migreren is dus een recht. Als het om een oorlogssituatie gaat, is het zelfs een humanitair recht. Het recht om te vluchten, het recht om asiel aan te vragen of te migreren heeft echter een duistere kant. Geen enkel land heeft namelijk de plicht om de zoekende toe te laten of asiel te verlenen. Zoals we intussen weten is er de Conventie van Genève. Deze Conventie verplicht landen om mensen te beschermen die in hun eigen land niet beschermd worden.
Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vonden echter snel een akkoord om de grenzen beter te controleren. Naast de installatie van een gemeenschappelijk controlesysteem, maakten ze de afgelopen maanden miljoenen euro’s vrij om meer hekken, schijnwerpers en camera’s te plaatsen.
Mensen moeten voorrang krijgen op grenzen
Die aanpak van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk druist in tegen het krachtige standpunt van het Europees Netwerk van Nationale Mensenrechten (ENHRI) dat stelt dat de bescherming van mensen voorrang moet krijgen op de bescherming van de Europese buitengrenzen. Meer nog, het Netwerk roept alle staten op tot de uitvoering van alle mensenrechten – politieke, economische, sociale, culturele en burgerrechten – zowel in die regio’s waar mensen tot migratie worden gedwongen als binnen Europa zelf. Wij van Bredene & co met een hart voor Vluchtelingen kunnen dat standpunt alleen maar toejuichen.
De asielzoekers die wij ontmoet hebben in de kampen van Duinkerke en Calais komen onder meer uit Syrië, Irak en Afghanistan. Zoals ook Khalid (zie foto), die vijf weken geleden in Duinkerke is aangekomen na een lange, vaak onveilige tocht uit Irak. Hij verblijft er samen met Ali en Meryem in een tent en weet niet hoe het nu verder moet of waar hij een bestaan kan opbouwen. Serge zat destijds ook in een onzekere situatie toen hij toekwam in Europa. Vandaag is hij veilig in België en kan hij blijven. Heel regelmatig gaat hij mee naar Duinkerke om er hulp te bieden aan de mensen in het kamp.
Naar het Verenigd Koninkrijk: heen en mogelijk ook weer terug
En dan is er nog de reden waarom het Verenigd Koninkrijk het beloofde land is. Het Verenigd Koninkrijk heeft een goede reputatie voor migranten. Over Griekenland, Italië en Frankrijk leven veel negatievere beelden: “daar moeten ze migranten niet”, is het argument. En ook de taal speelt zijn rol natuurlijk, veel migranten spreken een klein mondje Engels en hopen zo sneller te integreren, zijnde een huis en werk te vinden. Maar ook mensensmokkelaars hebben hun aandeel in het aanprijzen van het Verenigd Koninkrijk als de beloofde bestemming. Ze verdienen duizenden dollars aan interessante verkooppraatjes en het uitstippelen van onbestaande routes.
Zullen de mensen in Duinkerke of Calais uiteindelijk de barrière van het Kanaal kunnen overwinnen? Het Verenigd Koninkrijk behoort niet tot de Schengenzone maar heeft wel mee de Dublin-Verordening ondertekend. Dit betekent dat wie via een andere lidstaat Europa binnenkomt of eerder asiel vroeg in een andere lidstaat uiteindelijk door het Verenigd Koninkrijk kan teruggestuurd worden naar die lidstaat. Naast deze redenen zijn er nog andere, zoals het feit dat een land jou eerder een visum gaf, of omdat je vingerafdrukken werden genomen.
Daarom en om de reden dat Frankrijk niets onderneemt om de uitzichtloze situatie in de kampen te verbeteren, zijn Duinkerke en Calais een flagrante blaam op de Internationale Dag van de Migrant.
Namens Bredene & Co met een hart voor vluchtelingen, 18/12/2015
Patrick Legein & Sofie D'Hulster
Links
http://www.vluchtelingenwerk.be/index/conventie-van-gen%C3%A8ve