150 demonstranten voor een GAS-vrij Gent

GENT- Gisteren avond protesteerden zo’n 150 mensen aan het Gentse stadhuis tegen het lokale beleid inzake Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). Doel van deze actie was druk uit te oefenen op de gemeenteraad die deze avond samenkwam en jongeren te sensibiliseren.
150 demonstranten voor een GAS-vrij Gent

De nieuwe wetgeving raakt aan de democratische fundamenten van onze huidige democratie, aangezien de gemeente zowel wetgevende als rechterlijke macht bezit

 

GENT- Maandagavond 25 november protesteerden zo’n 150 mensen aan het Gentse stadhuis tegen het lokale beleid inzake Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). Het doel van deze actie was druk uit te oefenen op de gemeenteraad die deze avond samenkwam en jongeren te sensibiliseren en mobiliseren.

Ondanks protest van 213 middenveldsorganisaties, keurde het federaal parlement in mei 2013 een verstrenging van de GAS-wetgeving goed. Voortaan kunnen kinderen vanaf 14 jaar beboet worden en bedraagt de maximumboete 350 euro. Bovendien kunnen gemeentes GAS-boetes uitreiken voor een breder palet aan gedragingen. De uiteindelijke verantwoordelijkheid om te beslissen wat overlast is en de strafmaat te bepalen ligt bij de lokale besturen.

Progressief Gent?

In het Gentse bestuursakkoord van sp.a-Groen en Open VLD staat te lezen dat het stadsbestuur het systeem van Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) verder zal uitbreiden. De coalitie wil voor het nieuwe jaar uitmaken hoe het toekomstige GAS-beleid er zal uitzien.

TegenGAS

Een twintigtal organisaties, waaronder TegenGAS, comac, ALS en Masereelfonds, verzamelden om halfzeven maandagavond aan de trappen van het Gentse stadhuis. 150 betogers kwamen op straat om de afschaffing van het systeem te eisen. Volgens de organisatoren passen de ondemocratische en asociale GAS-boetes niet in het beleid van een stad die zich profileert als leefbaar, sociaal en kindvriendelijk.

Daarnaast deelden betogers raamaffiches uit. Dit maakt deel uit van een lopende GAS-vrij bewustmakings- en mobiliseringcampagne die met 20.000 affiches het straatbeeld wil domineren. Op deze manieren hopen de organisatoren het maatschappelijk debat aan te zwengelen.

Willekeurige en ondemocratische repressie

De demonstranten klagen de rekbaarheid van de definitie van overlast aan en de willekeur van de strafmaten.

Bovendien raakt de nieuwe wetgeving aan de democratische fundamenten van onze huidige democratie, aangezien de gemeente zowel wetgevende als rechterlijke macht bezit. De tegenstanders betwijfelen daarnaast of ambtenaren bevoegd en bekwaam zijn om overtredingen vast te stellen en de strafmaat te bepalen.

Het GAS-systeem bedreigt volgens hen de mensenrechten omdat ze normaal gedrag van kinderen en jongeren criminaliseert. De opposanten pleiten voor een sociale aanpak en preventie met oog voor de achterliggende oorzaken van onwenselijk gedrag waarbij de bescherming van het kind centraal staat.