Aanstormend talent

“Betonne Jeugd”, een documentaire van Joke Nyssen heeft op zaterdag 5 oktober de Prijs van Aanstormend Talent gewonnen in het kader van de 7 dagen van de Sociale Film.
Aanstormend talent

Precies in tijden wanneer armoede gezien wordt als een persoonlijke verantwoordelijkheid, geeft deze film ook een bijzonder inzicht in armoede als een collectieve verantwoordelijkheid.

 

Betonne Jeugd”, een 60 min. durende documentaire van Joke Nyssen heeft op zaterdag 5 oktober de Prijs van Aanstormend Talent gewonnen in het kader van de 7 dagen van de Sociale Film. Het Antwerpse film festival reikte ook prijzen uit voor Raoul Servais (Prijs van Verdienste) en Nic Balthazar (Prijs van Sociale Film 2012 voor “Tot Altijd”).

Robbe De Hert, voorzitter van de jury maakte de resultaten bekend in de filmzaal van Bibliotheek Permeke in een uitgebreid verslag vol lof voor de winnaar en voor andere genomineerde films zoals “Verdoken tranen” van Sofie Hanegreefs en Pieter De Vos’s “Hoe durven ze?”, de verfilming van het gelijknamig boek van Peter Mertens.

“Betonne Jeugd” is een aangrijpend portret van de gelijknamige organisatie die steun biedt aan jongeren in moeilijke omstandigheden. De jongeren komen aan het woord en delen hun soms schrijnende verhalen met de kijker, maar hun relaas wordt nooit vanuit het slachtofferschap gepresenteerd, wat de film heel uitzonderlijk maakt. De waardigheid en de sterkte van de jongeren biedt een verrassende, menselijke en interessante kijk op armoede.

Armoede wordt vaak gezien als iets dat “anderen” overkomt. Iets dat “zwakkeren” meemaken. Maar dat is niet het geval bij “Betonne jeugd”. Armoede kan ook het gevolg zijn van een ongelukkige combinatie van omstandigheden, ongeacht sterkte of achtergrond. “Betonne Jeugd” is vooral vandaag enorm relevant, want de inzet van de sociale werkers in de film geeft een gezicht aan de huidige besparingen in de sociale sector. De inzet die nodig is om hun rol te spelen wordt door de film naar waarde geschat. Precies in tijden wanneer armoede gezien wordt als een persoonlijke verantwoordelijkheid, geeft deze film ook een bijzonder inzicht in armoede als een collectieve verantwoordelijkheid. En dat maakt de Prijs voor de Aanstormend Talent voor de jonge filmmaakster die geregisseerd, gefilmd en gemonteerd heeft met steun van de jongeren zelf, een meer dan terechte verdienste.

Betonne Jeugd vzw viert in sint Andries op 11 oktober hun 10 jarig bestaan met de projectie van de film en andere activiteiten. Meer info: http://betonnejeugd.be/2013/09/28/500/