Alles Wordt Beter #21 | Extreemrechts stoppen: alles begint bij luisteren?

‘Marginale driehoek’, ‘wingewest voor extreemrechts’, ‘culturele pechstrook tegen de taalgrens’. Voor wie er niet woont, is het simpel om de Denderstreek te borstelen. Ex-straathoekwerker en auteur Dominique Willaert trok vier maanden over marktpleinen, langs hondenclubs, cafés en bushaltes op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe komt het dat Vlaams Belang hier op sommige plekken 40% van de stemmen haalt?

Zijn methode: lang en aandachtig luisteren naar mensen die er radicaal andere ideeën op nahouden. ‘Niet alles, maar veel begint bij luisteren’, de titel van zijn jongste boek, werpt voor ons meteen ook een vraag op: kan een softe strategie als luisteren écht helpen in de strijd tegen extreemrechts gedachtengoed?

Dat afkeurend neerkijken op extreemrechts niet volstaat, bevestigt onderzoekster en feministe Siggie Vertommen van de Universiteit Gent. Zij pleit ervoor om vooral in kwetsbare buurten opnieuw zorgnetwerken uit te bouwen. Wel mogen we daarbij niet vergeten racisme op zich te bestrijden, ook bij wie het moeilijk heeft, zegt auteur en armoede-experte Ikrame Kastit. Over hoe het is om te besturen met Forza Ninove horen we Wouter Vande Winkel, gemeenteraadslid voor SAMEN. En we halen er nog een quote bij van cultuurwetenschapper Ico Maly, te gast in een veelbeluisterde vorige aflevering.Over de auteur:

Alles Wordt Beter is een podcast met een progressieve en constructieve blik op de actualiteit. Het is een samenwerking tussen Apache, DeWereldMorgen, Kif Kif, Lava, Masereelfonds, MO*, Oikos, Sampol, Sociaal.net en Visie.