BBB-lijsten tonen systematiek aan van Adecco-discriminatie.

Gisteren publiceerde Solidair de lijst van discriminerende bedrijven in het dossier Adecco. “De publicatie van deze lijsten toont duidelijk de omvang aan van de discriminatiepolitiek bij Adecco.” zegt Ico Maly (coördinator Kif Kif).
Door: Kif Kif - 16/06/2011 - 14:06
BBB-lijsten tonen systematiek aan van Adecco-discrimina

Kif Kif is enigszins verbaasd met de publicatie van de lijsten van discriminerende bedrijven door Solidair.

 

Kif Kif wijst op de noodzaak van praktijktesten

Gisteren publiceerde Solidair de lijst van discriminerende bedrijven in het dossier Adecco. “De publicatie van deze lijsten toont duidelijk de omvang aan van de discriminatiepolitiek bij Adecco.” zegt Ico Maly (coördinator Kif Kif). De reactie van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen vindt Kif Kif dan weer onbegrijpelijk.

In De Morgen laat Jozef De Witte optekenen dat hij sterk twijfelt aan het nut om deze namen bekend te maken ‘aangezien het een zaak betreft van tien jaar geleden’. Kif Kif kan hier niet mee akkoord gaan. Ico Maly: “Kif Kif ziet racisme als een misdaad. Of die misdaad nu vandaag gebeurd is of tien jaar terug: het blijft een misdaad. De bedrijven die zich bezondigen aan racisme mogen daar op zijn minst over aangesproken zijn. Meer nog, eigenlijk zouden ze vervolgd moeten worden.”

Kif Kif is enigszins verbaasd met de publicatie van de lijsten van discriminerende bedrijven door Solidair. Het dossier vormt immers nog onderdeel van een hangende rechtszaak.

Even recapituleren. De zaak Adecco startte in 2001. In 2007 dreigde de verjaring. Kif Kif heeft samen met SOS Racisme en het ABVV de zaak Adecco in België terug nieuw leven in geblazen. En met resultaat. Twee weken geleden haalden we eindelijk een overwinning in deze zaak en werd Adecco veroordeeld wegens racisme. Adecco ging echter in beroep.

Ico Maly: ‘Kif Kif stelt vast dat alle aangesproken bedrijven hun handen wassen in onschuld. Dit is het zoveelste bewijs dat racisme in de interim sector enkel kan bestreden worden door middel van praktijktesten. Kif Kif eist dan ook dat de overheid haar verantwoordelijkheid opneemt en een juridisch kader creëert waarbinnen deze praktijktesten kunnen fungeren.’

Voor het totale verloop van de adecco affaire sinds 2001 lees: http://www.kifkif.be/page?&orl=1&ssn=&lng=1&pge=19&sare=3456.

Contact:

Ico Maly | coördinator Kif Kif | 0498/11.32.36 | [email protected]