Het festival zet ook voluit in op ontmoeting en reflectie, met ruimte voor dialoog en uitwisseling met de artiesten.
Nomadisch kunstencentrum Moussem heeft een plek verworven als vaste waarde in ons cultureel landschap. Met het festival Moussem Cities richt Moussem jaarlijks de blik op steden met een rijke en cultureel diverse geschiedenis, maar vooral ook op steden met een artistieke dynamiek die hen vandaag internationale relevantie verleent. Na de edities rond Tunis en Beiroet komt nu Casablanca in de spotlight te staan.
Casablanca is de grootste stad van Marokko: een groeiende metropool, een belangrijke havenstad en historisch kruispunt voor de Arabische wereld, Europa en de Sub-Sahara. Maar Casablanca is ook een thuis voor film, dans, theater, beeldende kunsten en meer. En gedurende een maand verhuist Casablanca naar Brussel.
In de tentoonstelling Loading… Casa worden archiefbeelden, geluidsopnames, een korte film, een monumentale tekening en hedendaagse fotografie in dialoog gebracht, met als resultaat een simultane, niet-lineaire ervaring. De tentoonstelling RAW poetry zoekt via beeldend werk, performances en installaties van drie kunstenaars met een voet in Europa en een andere in Marokko, de creatieve energie van de stad. De politiek, de publieke ruimte, de mens en zijn omgeving worden hiermee bevraagd en vastgelegd.
Meerdere dansvoorstellingen maken deel uit van de selectie Objets Chorégraphiques. Choreografieën rond polyritmiek, over het menselijk lichaam als bron van informatie, over het kruispunt tussen humor, objecten, de geopolitiek van de kunstwereld en crisis, maar ook over eeuwenoude folklore. Het gaat telkens over een zoektocht en het delen ervan, gegoten in de format van de hedendaagse choreografische praktijk.
Ook de nieuwe film van Much Loved-regisseur Nabil Ayouch, Razzia, over de stad als verband tussen het leven en verhaal van vijf verschillende mensen. Maar ook ZERO van Nour Eddine Lakhmari, de tweede deel van zijn Casablanca-trilogie.
Naast theater en literatuur speelt ook muziek een centrale rol in het programma. Op verschillende locaties staan concerten gepland, van folk en klassieke composities - geïnspireerd door Ayta, Tarab en de Andalusische en Amazigh tradities - tot uitdagende combinaties van rock, chaâbi, hiphop, gnawa, funk, reggae en Global Bass.
Het festival zet ook voluit in op ontmoeting en reflectie, met ruimte voor dialoog en uitwisseling met de artiesten. Verschillende generaties toonaangevende figuren die de kunstenscene van Casablanca mee bepalen, brengen inzichten mee over de sociale en politieke context waarin ze leven en werken. Oeroude tradities, hedendaagse interpretaties en de actualiteit van onze snel veranderende wereld.
Festival Moussem Cities: Casablanca. Van 1 t/m 28.02.2018 in Brussel. In partnerschap met Kaaitheater, BOZAR, VK Concerts, De Markten en festivalcentrum Le Space. www.moussem.be