Boekenbeurs: meer dan een handtekeningenjacht

Morgen start de boekenbeurs! Het ruime aanbod vraagt soms wat energie tijdens de zoektocht, je kan af en toe verloren lopen. Maar soms zijn de toevallige vondsten de meest waardevolle van allemaal. Wat staat er op het Kif Kif lijstje?
Door: Kif Kif - 30/10/2015 - 15:33
Boekenbeurs: meer dan een handtekeningenjacht
 

De Boekenbeurs is een jaarlijkse kans tot ontmoeting tussen mensen die anders enkel schriftelijk met elkaar communiceren – en bijna altijd in één richting. Die ontmoeting valt soms tegen, maar vaker dan niet resulteert ze in een openbaring, in nieuwe inzichten en een nieuwe literaire voorraad voor de lange herfst- en winternachten.

Van 31 oktober tot 11 november staan er tientallen gespreksmomenten op de agenda die ingepland kunnen worden tussen de obligate signeersessies en het slenteren tussen de stands van uitgeverijen en boekenwinkels. Zo kan je tijdens het eerste weekend Fikry El Azzouzi, de schrijver over wiens bestaan er ooit getwijfeld werd, in lijvende lijve tegenkomen tijdens Boeken Magazine, een reeks gesprekken en voorleesmomenten over de kracht van verhalen, naast onder andere Ish Ait Hamou. Ish kan je nog eens ontmoeten op 3 november, wanneer hij samen met Eva Daeleman het heeft over de invloed die het reizen heeft op het schrijven. Dan op 10 november, zal je met Ish zelf kunnen meelezen tijdens de Leesclub XL, een kans voor een meer directe uitwisseling met de auteur van Cécile.

Op 1 november is El Azzouzi ook te gast bij het onafhankelijke boekhandelsverbond Confituur, samen met ondedr andere de Nederlandse auteur Jamal Ouariachi, om er te spreken over hun nieuwste romans. Op dezelfde dag stelt Asma Ould Aissa haar boek Safia en de droombellen voor, een boek uit de Studio Sesam collectie, een initiatief voor superdiverse kinderboeken. Ook met een kinderboek komt Laila Koubaa op 4 november langs de Live Lezershow, een reeks voorleesmomenten voorzien van muziek en live illustratie om het spektakelgehalte op te tillen.

7 november wordt een drukke dag, met de gezamenlijke voorstelling van Black, zowel het boek als de film, die vanaf 11 november in de zalen te zien is. Dit gesprek is alleszins een kans voor jongeren tussen 12 en 16 om te luisteren naar auteur Dirk Bracke en filmduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, die over hun samenwerking zullen vertellen. Nog een controversieel duo is alleszins dat van onderzoeker Montasser AlDe’emeh en journalist Pieter Stockmans die hun licht werpen over het allermoeilijkste van alle thema’s vandaag, het jihadisme dat ze keer op keer proberen te voorzien van correcte contextualisering. Ze zullen spreken over hun alomgeprezen boek De jihadkaravaan, over de complexe beweegredenen van jongeren om te strijden in het Midden-Oosten en de dynamieken die het extremisme voeden. 7 november is ook de kans om kennis te maken met de genomineerden van de ECI prijs (voorheen: AKO literatuurprijs) waarvan de winnaar op 12 november wordt bekendgemaakt. Een van de genomineerden is de roman Dertig dagen, van Annelies Verbeke, een boek waar de vluchtelingenproblematiek en het alledaagse racisme sterk aanwezig zijn. Eerder, op 3 november gaat Verbeke ook een dubbelgesprek aan met schrijfster Kristien Hemmerechts.

Op 4 november loopt schrijver en theatermaker Michael De Cock ook nog rond op deze editie van de boekenbeurs. Zijn jongste project is een samenwerking met andere auteurs zoals Rachida Lamrabet, die het verhaal van jonge vluchtelingen in boekformaat hebben gegoten, met illustraties van Roman Klochkov. Er zijn geen paarden in Brussel is een initiatief van Vluchtelingennetwerk Vlaanderen dat vandaag bijzonder relevant is.

Er is alvast een ruim aanbod en dat vraagt soms wat energie tijdens de zoektocht,  je kan af en toe verloren lopen. Maar soms zijn de toevallige vondsten de meest waardevolle van allemaal.