Ramón Pino heeft een heel ambitieus project: de ontwikkeling van een nieuwe saus. Niet zomaar een saus: één waar het multiculturele karakter van onze samenleving zich in weerspiegeld ziet. Maar ook: één die (hopelijk) iedereen lust. En nog: één die voldoet aan die andere diversiteit, de diversiteit aan eetgewoontes en –behoeftes. Zo staat hij stil bij de noden van mensen die vegan, lactosevrij, halal, koosjer, vetarm, bio maar vooral LEKKER willen eten.
Ramón is een kunstenaar en dit project maakt deel uit van zijn doctoraatsonderzoek. In het kader daarvan kijkt hij naar de verhoudingen tussen verschillende gemeenschappen in onze steden en meer specifiek in Borgerhout. Hij kijkt vooral naar eten als verbindingsfactor (GVA), dus hij verzamelde een groep mensen om te zien hoe elementen uit verschillende eettradities konden worden gecombineerd om een nieuwe smaak te doen ontstaan. Een Social Lab Food, zoals hij het noemt, een prachtige invalshoek om onze superdiversiteit te benaderen.
Dit sociaal-artistiek project gaat uiteraard verder dan sausontwikkeling en frietproeverij. Het gaat ook over het uitwisselen van verhalen aan de hand van ingrediënten, over sociale dynamieken en samenwerking. Over een metaforische verankering van verschillende migratiegroepen in onze gedeelde context en een allegorische verrijking van die context, met creatieve vrijheid en dialoog als vertrekpunt. Zelfs ondernemerschap vormt een sleutelbegrip, want dit zou kunnen uitgroeien tot een écht product dat beschikbaar kan worden gesteld.
In het kader van de Week van de Smaak (toevallig “De Smaak van Morgen” bijgenaamd), organiseert Ramón in samenwerking met KRAS en Mestizo een degustatie van de Borgerhoutsaus in Zermatt, het buurthuis aan het Borgerhoutse Terloplein. In dezelfde ruimte bevindt zich ook een tentoonstelling van Luca Kortekaas, een Antwerpse kunstenares die met ‘Embrace’ dans, muziek en schilderkunst combineert in een reeks portretten.
Week van de Smaak: Borgerhoutsaus degustatie, op vrijdag 17 november vanaf 17u @ Zermatt.