Colectivo LASTESIS legt link tussen gendergerelateerd geweld en grenspolitiek

Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, verzamelde het Chileense collectief LASTESIS getuigenissen van vrouwen en queer personen over de link tussen gendergerelateerd geweld en grenspolitiek. Die zullen morgen worden uitgezonden tijdens het Proximamente-festival in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Theatermaker Jennifer Baez Matos werkte mee aan het project.

Op 18 november heb ik samen met LASTESIS, Maryam Kamal Hedayat en Lucila Guichon een oproep gelanceerd waarin we vrouwen en queer mensen uitnodigden om een korte vrije paragraaf te schrijven (in de taal van eigen keuze) over de criminele alliantie tussen gendergerelateerd geweld en grenspolitiek. Ze hadden vervolgens de keuze om die al dan niet te ondertekenen. 

Als onderdeel van het Proximamente-programma maakt het LASTESIS-collectief deel uit van een gezamenlijk residentieprogramma met het Mestizo Arts Platform en Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Daarbij werkte LASTESIS ook samen met de andere kunstenaars gevestigd in de EU, waaronder Maryam, Lucila en mezelf om het thema van 'subalterniteit' (koloniale onderdrukking, zoals onder meer beschreven door Gayatri Chakravorty Spivak en Karina Bidaseca) aan de kaak stellen in dialoog met de diaspora.

Colectivo LASTESIS is een artistiek, interdisciplinair en feministisch collectief uit Valparaíso, Chili, bestaande uit Daffne Valdés Vargas, Paula Cometa Stange, Lea Cáceres Díaz en Sibila Sotomayor Van Rysseghem. Het collectief zet zich in om feministische theorie breder te verspreiden door middel van performance; specifiek door een interdisciplinaire taal die de podiumkunsten, geluidskunst, grafisch ontwerp, textielontwerp, geschiedenis en sociale wetenschappen combineert. Ze zijn ook de makers van de voorstelling Un violador en tu camino, die in meer dan 50 landen wordt uitgevoerd.

Als latina afkomstig van de Dominicaanse Republiek heb ik de eer om ‘toevallig’ aan dit project mee te werken. Of toch niet helemaal toevallig? Ter herdenking van de brute moord in 1960 op drie politieke activistes uit de Dominicaanse Republiek die bekendstonden al Las Hermanas Mirabal (Antonia Maria Teresa, Maria Argentina Minerva en Patricia Mercedes werden gedood in opdracht van de door de VS gesteunde dictator Rafael Trujillo) hebben de Verenigde Naties 25 november uitgeroepen tot ‘Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen’. Vandaag 25 november worden de brieven die naar aanleiding van de oproep van maandag binnenkwamen, voorgelezen en op video opgenomen in de Beursschouwburg in Brussel. De opnames zullen gebruikt worden voor de lancering van het project van LASTESIS-collectief tijdens Proximamente festival, dat morgen plaatsvindt in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. 

De getuigenissen zullen morgen (vrijdag 26 november) te zien zijn tijdens het Proximamente Festival bij de KVS. Kaartjes zijn hier verkrijgbaar: https://www.kvs.be/nl/agenda/774/Colectivo_LASTESIS_CL_/Subalternas/



Over de auteur:

Theatermaker Jennifer Baez Matos komt op voor mensen die in onze maatschappij weinig kansen krijgen, door een moeilijke jeugd of vanwege hun afkomst. Haar website vind je via www.jenniferbaezmatos.com.