De geesten dekoloniseren door kunst

In deze aflevering van Koffie met Kif Kif gaan we in gesprek met Nataša Petrešin-Bachelez, de curatrice van de Contour Biennale 9 in Mechelen. De laatste fase van deze biennale gaat dit weekend van start. Allerhande kunstvormen dagen het publiek opnieuw uit om na te denken over de machtsverhoudingen in onze hedendaagse geglobaliseerde samenleving.

Deze podcast gaat dieper in op de relatie tussen kunst, activisme en het dekoloniseren van de geesten. Doorheen de geschiedenis slaagden verschillende kunstvormen er steeds opnieuw in om mensen met verbazing te slaan, te doen stilstaan bij de status quo en nieuwe ideeën ingang te doen vinden. Maar kunst is dikwijls ook een elitegebeuren. De dominante klasse slaagt er dikwijls goed in om de kunst van tegenstemmen lange tijd te negeren. En wanneer ze die kunst niet langer negeert gaat ze die op verschillende manieren onschadelijk proberen maken. Hoe kan kunst er vandaag dan toch in slagen om onze wereld een andere richting uit te duwen op politiek, economisch en ecologisch vlak?

Voor een keertje is deze podcast in het Engels. Nataša Petrešin-Bachelez is immers afkomstig uit Slovenië en woonachtig in Parijs.

Voor het programma van de laatste fase van de biennale die plaatsvindt op 18, 19 en 20 oktober, kan u terecht op de site van Contour 9.