De hiaten in de berichtgeving over de “aanslagen” op oudjaar

Eerst en vooral, we zijn het er allemaal over eens dat journalisten het nooit zouden wagen om ongenuanceerde, sensationeel overtrokken berichten over moslims te publiceren (knipoog knipoog). Ze hebben een strikte deontologische code waar ze nooit van afwijken.
De hiaten in de berichtgeving over de “aanslagen” o

Het tekort aan kleur op de werkvloer uit zich wel vaker in vertekende berichtgeving. Die dan ook weer bijdraagt tot de negatieve gevoelens die de islam bij een groot deel van onze landgenoten oproept.

 

Eerst en vooral, we zijn het er allemaal over eens dat journalisten het nooit zouden wagen om ongenuanceerde, sensationeel overtrokken berichten over moslims te publiceren (knipoog knipoog). Ze hebben een strikte deontologische code waar ze nooit van afwijken. Eerlijke, evenwichtige, genuanceerde berichtgeving over alle bevolkingsgroepen. Enkel feiten, nooit opiniërend noch sturend. De kans dat ze die journalistiek ook in de praktijk brengen is even groot als de kans dat ik niet zou valsspelen tijdens een spelletje monopoly (nihil).

Zoals we allemaal weten kan er geen dag voorbij gaan zonder dat minderheden en/of moslims aan de schandpaal genageld worden. Oh nee, een ‘allochtoon’ die klaagt over de media, slachtofferrol anyone? De laatste hetze draait rond een Facebook bericht dat een nobele onbekende met een schuilnaam en een valse profielfoto plaatste. Was hij een christen of een atheïst geweest, men had hem voor conservatief versleten. Maar het betreft hier een moslim, dus kunnen we niet zonder de onafscheidelijke predikaten die steeds met berichtgeving over moslims gepaard gaan. U kent ze wel: extremistische, radicale, fundamentalistische, etc…

In ijltempo namen de websites van de kranten en dagbladen deze berichtgeving van elkaar over. Bij elke tussenstop werd het verhaal nog wat aangedikt. Het begon met het bericht van een “extremistische” jongere, maar al snel sprak men over “extremistische moslims”, met de –s van meervoud. Om te eindigen met de woorden “terroristen (!) viseren Antwerpen en Brussel op oudejaar”.

In het bericht van de jongeman zelf stond er niets over aanslagen. Het ging hier volgens de jongen zelf om “nasiha” (goed advies). In het bericht hekelde de jongeman dat zijn medemoslims nieuwjaar vierden. Nergens had hij het over aanslagen. Dit was slechts de interpretatie van de media. Bij de eerste berichten hebben verschillende mensen onder wie ikzelf de betrokken redacties via social media er op attent proberen te maken dat het hier helemaal niet ging om “aanslagen” maar om een jongeman die het noorden kwijt is en zich op een heel ongelukkige manier heeft uitgedrukt.

Kritiek op het gedachtegoed van de jongeman is op zijn plaats, zijn Facebook profiel staat vol met bedenkelijke berichten. Maar als we dergelijke berichten nu ook als serieuze terreurdreiging gaan beschouwen heb ik zéér slecht nieuws voor sommigen. Het internet staat er vol van. Dagdagelijks word ik op social media en krantenfora geconfronteerd met dergelijke dreigementen en hatespeech. Tot dusver heeft dit nog nooit tot een vergelijkbare mediahetze geleid.

Maar dit is in deze niet de essentie van de zaak. Het gaat erom dat een heel land schrik wordt aangejaagd omdat er één enkele journalist te lui was om te factchecken en een indianenverhaal de wereld instuurde en andere redacties het net iets te gretig overnamen. Wat mij dan weer brengt tot het nijpend probleem van zowat elke Vlaamse redactie. Het tekort aan kleur op de werkvloer. En dat gebrek aan een representatieve samenstelling van de redactie uit zich wel vaker in dergelijke vertekende berichtgeving. Die dan ook weer bijdraagt tot de negatieve gevoelens die de islam bij een groot deel van onze landgenoten oproept.

Enkele vragen dienen zich aan: Elk jaar weer is er een verhoogde terreurdreiging met nieuwjaar en de laatste jaren wijst men nogal gauw richting “moslimextremisten”. Maar hoe vaak hebben wij in ons land al te kampen gehad met aanslagen door moslims? Juist, ja? Als de man werkelijk aanslagen wilde plegen, waarom loopt hij dan nu nog vrij rond en is hij nog actief via zijn Facebook account? Welke ‘terrorist’ is zo dom dat hij een aanslag gaat aankondigen en dan nog eens het tijdstip en de locaties daarbij aangeeft? Er moet al een serieuze organisatie achter zitten als je op hetzelfde tijdstip op vier verschillende locaties aanslagen wilt plegen. En dat net op plaatsen die al gebukt gaan onder een verhoogde waakzaamheid en aanwezigheid van veiligheidsdiensten? Waarom zijn Staatsveiligheid en de Antwerpse politie zo loslippig als het aankomt op de vermeende leden van Sharia4Belgium? Wie is er nu eigenlijk gebaat bij heel dit mediacircus? 

 

>>> Lees ook: 'Zijn het nu de extremisten of de media die alles opblazen?' [Opinie Jihad Van Puymbroeck]